Pogajalec upornikov Taban Deng in predstavnik vlade Nhial Deng Nhial ob podpisu premirja, ki ga je izpogajal etiopski minister Tedros Adhanom. Foto: EPA
Pogajalec upornikov Taban Deng in predstavnik vlade Nhial Deng Nhial ob podpisu premirja, ki ga je izpogajal etiopski minister Tedros Adhanom. Foto: EPA

Vojskujoči se strani sta se obvezali, da bosta bojevanje prekinili v roku 24 ur in s tem končali več kot mesec dni trajajoče spopade, v katerih je umrlo več tisoč ljudi, pol milijona prebivalcev najmlajše države na svetu pa je zbežalo od doma.

Sporazum so podpisali odposlanci južnosudanskega predsednika Salve Kiira in predstavniki upornikov pod vodstvom nekdanjega podpredsednika Rieka Macharja, pozdravili pa so ga regionalni posredniki in diplomati.

Ključni dogovor - izpustitev ujetnikov
Vladna stran je v sporazumu prav tako privolila v izpustitev 11 uradnikov, ki so blizu Macharju in so jih južnosudanske oblasti po izbruhu spopadov decembra lani priprle. Zaporniki so bili pomembna točka pogajanj, v katerih pa niso določili roka za njihovo izpustitev. "Ta dogovora sta sestavini del za oblikovanje okolja za popoln mir v moji državi," je dejal vodja delegacije upornikov Taban Deng.

Vladni pogajalec Nhial Deng Nhial je ocenil, da pogajanja niso bila lahka. "Skrbi nas, ali bo sporazum o prenehanju sovražnosti obveljal. Ob tej priložnosti upornike pozivamo, da sledijo glasu razuma in opustijo prizadevanja za pridobitev politične moči z nasiljem," je dejal Deng Nhial.

Mesec dni nove vojne v najmlajši državi sveta
Nasilje v Južnem Sudanu je izbruhnilo 15. decembra lani, potem ko je Kiir Macharja obtožil poskusa državnega udara. Spopadi so kmalu dobili večje razsežnosti, saj je vojska etnično razdeljena, lokalne milice pa so se postavile na stran upornikov. Nasilje je zahtevalo več tisoč žrtev, skoraj pol milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove, in to v eni najrevnejših držav na svetu, ki je neodvisnost pridobila po polstoletnem krvavem konfliktu s Sudanom.