Nemčija je od vseh evropskih držav sprejela največ beguncev. Foto: EPA
Nemčija je od vseh evropskih držav sprejela največ beguncev. Foto: EPA
Nemčija
V večini primerov storilcev niso odkrili. Foto: Reuters

Število napadov je bilo lani kar petkrat višje od leta 2014. Tako so lani našteli kar 1.005 napadov, od grafitov do požigov, medtem ko jih je bilo leto dni prej 199.

Med vsemi 16 zveznimi deželami po številu napadov prednjači Severno Porenje-Vestfalija, ki gosti tudi največ beguncev. Število tovrstnih incidentov je v tej deželi s 25 v letu 2014 poraslo na 214 v letu 2015. Na drugem mestu je Spodnja Saška, kjer so lani obravnavali 89 nasilnih dejanj. Od natančno 1.005 registriranih napadov jih je imel, po ocenah nemških oblasti, 901 ozadje v skrajno desni ideologiji.

Glede na raziskave novinarjev večina storilcev izhaja z območij napadenih zatočišč za begunce in naj tako ne bi bili povezani s kako vsedržavno mrežo desničarskih skrajnežev.

A po ocenah notranjega ministra Severnega Porenja-Vestfalije Ralfa Jägerja ni mogoče reči, ali so tovrstni napadi načrtovani na samem kraju dogodka ali "meddeželno". Le četrtina napadov se konča z aretacijo oz. razrešitvijo primera na sodišču.

Granata na center
Najnovejši napad se je zgodil v petek, ko so v poslopje v kraju Villingen-Schwenningen na jugozahodu Nemčije, kjer so nastanjeni migranti, neznani nasilneži ponoči odvrgli ročno granato, zaradi česar so na kraj dogodka poklicali strokovnjake za deaktivacijo bomb. Čeprav je bilo varovalo odstranjeno, granate k sreči ni razneslo. V napadu ni bil nihče ranjen.

V poslopju v kraju na obrobju Schwarzwalda v zvezni deželi Baden-Württemberg so nastanjeni prebežniki ob prihodu v Nemčijo. Granato je okoli 1.30 opazil varnostnik in nato obvestil reševalce. Policija je zavarovala ulice okoli stavbe, nato pa so strokovnjaki sprožili nadzorovano eksplozijo. Preiskovalci sedaj preiskujejo območje.

V Nemčijo je lani prispelo rekordnih 1,1 milijona prebežnikov. Da bi zajezili prihajanje prebežnikov, je nemška vladna koalicija v četrtek sprejela še ostrejše ukrepe v azilni zakonodaji, s čimer želi državo narediti manj privlačno. Tako bodo po novem združitev družin oseb s subsidiarno zaščito omogočili šele po dveh letih. Razširili so tudi seznam t. i. varnih držav, na katerega so dodali Maroko, Alžirijo in Tunizijo.