Britanci, sodeč po javnomnenjskih anketah, škotske neodvisnosti ne podpirajo. Foto: Reuters
Britanci, sodeč po javnomnenjskih anketah, škotske neodvisnosti ne podpirajo. Foto: Reuters
Salmond in Cameron sta se dogovorila. Foto: EPA

London naj bi v skladu z načrtom škotski vladi odstopil pristojnosti za izvedbo zgodovinskega referenduma jeseni 2014, na katerem bodo Škoti odločali o prihodnosti 300 let stare zveze z Anglijo.

Cameron, ki sicer ostro nasprotuje odcepitvi Škotske, se bo s Salmondom, vodjo Škotske nacionalne stranke (SNP), ki je po zmagi na volitvah maja lani obljubila, da bo izvedla referendum o neodvisnosti te pokrajine, srečal potem, ko so pristojni ministri obeh strani dosegli dogovor o pogojih glasovanja.

Le 28 odstotkov jih je "za"
Na referendumu bo tako lahko škotsko prebivalstvo o prihodnosti pokrajine odločalo z odgovorom da ali ne, na voljo pa ne bodo imeli možnost izbire "postopnega prevzemanja oblasti". Po navedbah britanskega ministra za Škotsko, Michaela Moora, bo ponedeljkov sporazum "zelena luč za najpomembnejšo odločitev, ki so jo Škoti kadar koli morali sprejeti".

Kljub Salmondovi kampanji za neodvisnost Škotske, ki jo podpira tudi filmski zvezdnik Sean Connery, si po rezultatih zadnje ankete neodvisnosti želi le 28 odstotkov Škotov. SNP si je tako prizadeval, da bi referendum potekal šele čez dve leti, saj naj bi tako imeli dovolj časa za obsežno kampanjo in pridobivanje glasov volivcev. Med temi bodo tudi mladi, ki so stari 16 in 17 let, kar je tudi bila ena izmed zahtev Salmonda pri pogajanjih o pogojih poteka referenduma z Londonom.

Radi bi ostali del EU-ja
Po navedbah Salmonda si za neodvisnost "ne prizadevajo, ker menijo, da so boljši od katere koli druge države, ampak ker menijo, da so tako dobri kot katera koli druga država". Salmond obenem meni, da je petmilijonska Škotska sposobna samostojnega vodenja zunanje, gospodarske in obrambne politike. Salmond si sicer prizadeva obdržati britanski funt ter britanskega monarha na čelu države, prav tako pa bi radi ostali del Evropske unije.

Škotski parlament ima zdaj pristojnosti na področju izobraževanja, zdravstva, okolja in pravosodja. Zunanje zadeve, obramba in energetska politika so medtem še vedno v rokah Londona. Vladajoča Salmondova stranka nasprotuje jedrskemu programu, ki ga gosti Škotska. V primeru neodvisnosti se bo sicer zastavilo tudi vprašanje prihodkov naftnih rezerv v Severnem morju.