Da? Ne? Izid četrtkovega referenduma bo zelo tesen. Foto: Reuters
Da? Ne? Izid četrtkovega referenduma bo zelo tesen. Foto: Reuters
Škotska
Člani kampanje 'Better Together' so konec tedna organizirali več tisoč dogodkov, zagovorniki neodvisnosti, zbrani v kampanji 'Yes Scotland', pa prav tako. Foto: Reuters

Medtem ko večina mladih volivcev podpira Škotsko nacionalno stranko (SNP) in njenega voditelja, škotskega premierja Alexa Salmonda, ki je na čelu odcepitve od Velike Britanije, pa so glede na različne raziskave najbolj skeptični do spremembe in koraka v neznano starejši od 65 let.

Nedeljsko kosilo kot del kampanje
Medtem ko bodo številni 16- in 17-letniki v četrtek prvič imeli priložnost oddati svoj glas - in večinsko naj bi podprli neodvisnost, pa so njihovi babice in dedki bolj naklonjeni temu, da na referendumu obkrožijo "ne". "To je zelo navdihujoča kampanja in odlična priložnost, da na nedeljskem kosilu pri babici zastavite svoj glas za neodvisnost," je dejal Salmond. Dodal je, da tisti mladi, ki se ne bodo uspeli pri starih starših osebno oglasiti, naj jim vsaj napišejo ali po telefonu razložijo, zakaj je dobro glasovati za in prekiniti 300-letno povezavo z Londonom.

"Ne pričakujemo, da bo to imelo velik vpliv, a če jih uspete prepričati samo nekaj, bi bilo prav to lahko odločilno," je dodal.

Do četrtka se lahko še marsikaj spremeni
Na Škotskem praktično vsak dan objavljajo nove javnomnenjske raziskave, a dejstvo ostaja, da je izid pretesen za zanesljive napovedi. V danes objavljeni anketi so v vodstvu tako znova nasprotniki neodvisnosti. V anketi, ki jo je naročila kampanja za ohranitev zveze z Veliko Britanijo, se je 47 odstotkov vprašanih izreklo proti neodvisnosti, 40,8 odstotka jo podpira, devet odstotkov pa je neodločenih. Med tistimi, ki so odločeni, jih je torej proti 54 odstotkov, za pa 46.

V večini anket so v rahli prednosti nasprotniki neodvisnosti, a anketa inštituta YouGov prejšnjo soboto je prvič od začetka kampanje pokazala rahlo prednost privržencev neodvisnosti Škotske, zaradi česar je britanski premier David Cameron odpovedal parlamentarno razpravo in v sredo s kolegi iz drugih britanskih strank obiskal Škotsko, kjer je volivce pozival, naj glasujejo proti neodvisnosti.

Dvomijo o novi poti
Praktično vse raziskave pa so pokazale, da so "sivolasci" najbolj skeptični v podpori neodvisnosti. Po raziskavi časopisa Guardian, objavljeni v petek, želi kar 61 odstotkov tistih, starejših od 65 let, ostati v Veliki Britaniji. Strokovnjaki menijo, da je starejše generacije bolj strah negotovosti, ki jo prinaša s seboj neodvisnost, predvsem se bojijo za svoje pokojnine in prihodnost zdravstvene oskrbe, ki se financira iz državnega denarja, če bi se odločili za svojo državo. Tega se nasprotniki neodvisnosti, zbrani v kampanji Better Together, zavedajo, zato poudarjajo prav odprta vprašanja glede pokojnin.

Zadnji konec tedna pred referendumom se je na ulice škotskih mest sicer zgrnilo več tisoč ljudi, tako podpornikov kot nasprotnikov neodvisnosti. V Edinburgu se je zbralo tudi več tisoč pripadnikov konservativnega protestantskega reda oranževcev, ki so se s protestnim shodom izrekli za celovitost Velike Britanije.