Na Škotskem dve leti po referendumu o neodvisnosti zaradi izida četrtkovega referenduma resno razmišljajo o novem odločanju glede neodvisnosti od Velike Britanije. Foto: EPA
Na Škotskem dve leti po referendumu o neodvisnosti zaradi izida četrtkovega referenduma resno razmišljajo o novem odločanju glede neodvisnosti od Velike Britanije. Foto: EPA
Nicola Sturgeon
Predsednica škotske regionalne vlade Nicola Sturgeon želi zaščititi položaj Škotske v EU-ju. Foto: EPA
Barack Obama
Obama zatrjuje, da bodo ZDA ohranile poseben odnos z Veliko Britanijo, a dodaja, da je EU za ZDA nepogrešljiv. Foto: EPA
Britanski funt
Bonitetna agencija Moody's je znižala oceno Velike Britanije, ki je še vedno visoka: Aa1. Foto: EPA

"Regionalna vlada se je strinjala, da nemudoma začnemo pogovore z institucijami EU-ja in drugimi državami članicami. S tem želimo preučiti vse možnosti, da bi zaščitili položaj Škotske v EU-ju," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA izjavila Nicola Sturgeon.

"V prihodnjih dneh bom oblikovala svetovalni odbor strokovnjakov, ki bo meni in škotski vladi svetoval glede številnih pomembnih zadev - pravnih, finančnih in diplomatskih," je dodala po poročanju britanskega časnika Guardian.

Referendum o neodvisnosti?
Škotska premierka je ponovila, da bodo sprejeli potrebno zakonodajo za ponovno izvedbo referenduma o neodvisnosti od Velike Britanije. Na referendumu leta 2014 je sicer proti neodvisnosti glasovalo 55 odstotkov volivcev in volivk na Škotskem, a tudi na račun tega, da bi morali kot neodvisna država morda znova zaprositi za članstvo v EU-ju.

Medtem je s položaja evropskega komisarja za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov odstopil britanski komisar Jonathan Hill. Kot je sporočil v Bruslju, se je za odstop odločil, ker je zelo razočaran nad odločitvijo Britancev. "Ob tem, ko prehajamo v novo obdobje, mislim, da ne bi bilo prav, da bi nadaljeval kot britanski komisar, kot da se ni nič zgodilo," je sporočil Hill.

Obama: Tako EU kot Velika Britanija nepogrešljiva
Po izidu četrtkovega referenduma, na katerem se je okoli 52 odstotkov britanskih volivcev in volivk odločilo za izstop Velike Britanije iz EU-ja, je ameriški predsednik Barack Obama zatrdil, da se "poseben odnos" med ZDA in to državo kljub izidu referenduma ne bo spremenil. Ob tem pa je dejal še, da ostaja tako EU kot Velika Britanija nepogrešljiva partnerja.

Obama, ki je sicer močno zagovarjal obstanek Velike Britanije v Uniji in v ta namen aprila to državo tudi obiskal, je po izidu referenduma, ki naj bi predstavljal največji udarec t. i. evropskemu projektu večje enotnosti po drugi svetovni vojni, že govoril z britanskim premierjem Cameronom, ki je sicer napovedal svoj odstop, in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Kot je dejal, verjame v urejen izstop Velike Britanije iz Unije, zagotovil pa je, da bodo ZDA in Velika Britanija "ostale osredotočene na zagotavljanje gospodarske rasti in finančne stabilnosti", poroča Reuters.

Ob tem naj bi izstop Velike Britanije iz Unije ZDA otežil dogovarjanje in nabiranje podpore med zahodnimi zavezniki glede soočanja s t. i. Islamsko državo, Rusijo in Kitajsko. Brexit bi lahko prisilil Obamovega naslednika oziroma naslednico v odločitev, ali naj se namesto k Veliki Britaniji za podporo raje obrne na Francijo ali Nemčijo.

Bo brexit vplival na TTIP?
A brexit bi lahko škodoval ameriškemu gospodarskemu okrevanju in Obamovim načrtom glede čezatlantskega prostotrgovinskega sporazuma TTIP. Pogajanja glede TTIP-a so se sicer že upočasnila zaradi razlik med ZDA in EU-jem ter vse večjim nasprotovanjem tovrstnim sporazumom na obeh straneh Atlantskega oceana.

Velike izgube zaradi brexita
Brexit je imel sicer močne negativne posledice za svetovne finančne trge. Na svetovnih borzah so tako v petek zaznali izgubo v vrednosti okoli 2.000 milijard dolarjev. Velika Britanija pa je zaradi izida referenduma slabše zapisana tudi pri bonitetnih agencijah. Bonitetna agencija Moody's je tako v petek znižala obete za to državo v negativne, ker bi odločitev Britancev lahko ogrozila gospodarski napredek. Ocena sicer ostaja na visoki Aa1, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obete za Veliko Britanijo pa je agencija znižala iz stabilnih v negativne.

V agenciji menijo, da se bo britansko gospodarstvo upočasnilo, prav tako naj bi trpel proces oblikovanja gospodarskih politik, med procesom ločitve od EU-ja pa naj bi trpele tudi britanske finance. Dodali so še, da če Veliki Britaniji na dolgi rok ne bo uspelo doseči ugodnih trgovinskih dogovorov z EU-jem in drugimi državami, "potem se bodo obeti za britansko rast zmanjšali precej bolj, kot so v državi pričakovali".

V agenciji Moody's so še dodali, da britanski prihranki, ko jim ne bo treba več prispevati v proračun EU-ja, ne bodo nadomestili izpada zaradi negativnih učinkov šibkejše rasti, še poroča AFP.

Škotska si želi pogajanj z Brusljem
Škotska si želi pogajanj z Brusljem