Skrajneži naj bi se pomešali med pribežnike na ladjah. Foto: EPA
Skrajneži naj bi se pomešali med pribežnike na ladjah. Foto: EPA
Število smrtnih žrtev nevarnega prečkanja Sredozemlja strmoglavo raste. Foto: EPA

Kot je za BBC povedal vladni svetovalec Abdul Basit Harun, tihotapci skrajneže skrivajo na čolnih skupaj s pribežniki, ki v Evropi iščejo boljše življenje. Harun je podatke dobil iz pogovorov z lastniki plovil v delih severne Afrike, ki so pod nadzorom skrajnežev. IS naj bi lastnikom plovil omogočal nadaljevanje njihovih operacij v zameno za 50 odstotkov dobička od vsake plovbe.

"IS uporablja čolne za svoje ljudi, ki jih želijo poslati v Evropo, saj evropska policija ne ve, kdo je pripadnik IS-a in kdo običajni prebežnik," je povedal Harun. Skrajneži pogosto sedijo ločeno od ostalih pribežnikov, prečkanja razburkanega morja pa jih ni strah, razlaga Harun, ki še pravi, da džihadisti načrtujejo napade na stari celini.

Nevarno Sredozemlje
Agencija za nadzor meja držav članic Evropske unije (Frontex) je sicer nedavno opozorila, da je možno, da tuji borci uporabljajo pribežniške poti za prihod v Evropo. IS, ki nadzoruje večje dele Iraka in Sirije, je v zadnjih mesecih zelo dejavna tudi v Libiji, kjer je izkoristila kaotični položaj in boj za oblast med različnimi rivalskimi skupinami po padcu Moamerja Gadafija leta 2011.

Marca letos je IS prevzela tudi odgovornost za napad v muzeju v tunizijski prestolnici Tunis, v katerem je umrlo 22 ljudi, večinoma evropskih turistov z ladje za križarjenje.

Po ocenah Združenih narodov je samo letos skušalo Sredozemlje na prenatrpanih ladjah in čolnih prečkati 60.000 ljudi. Pri tem naj bi življenje izgubilo več kot 1.800 ljudi, kar je kar 20-krat več kot v istem obdobju leto dni prej. Lani je prek Sredozemlja v Evropo prišlo najmanj 218.000 beguncev, od tega jih je polovico prejela Italija. Umrlo je 3.500 ljudi - za primerjavo, leta 2013 "samo" 600, kar gre pripisati večjemu nemiru na Bližnjem vzhodu.