Zunanji ministri skupine G7 na Japonskem. Foto: Reuters
Zunanji ministri skupine G7 na Japonskem. Foto: Reuters

"Svetu bomo pokazali trdno odločenost skupine G7, da ohrani mednarodni red, ki temelji na pravni državi," je dodal, japonsko zunanje ministrstvo pa je v izjavi zapisalo, da skupina glede vojne v Ukrajini ostaja "zavezana krepitvi, popolnemu usklajevanju in izvrševanju sankcij proti Rusiji". Hajaši je v tem kontekstu poudaril, da je pomembno ohraniti enotnost znotraj skupine in z drugimi podobno mislečimi državami ter še naprej podpirati Ukrajino.

Ministri so bili soglasni, da mora Rusija nemudoma umakniti vse svoje sile in opremo iz Ukrajine, obsodili so napoved ruskega predsednika Vladimirja Putina o namestitvi taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji ter ponovili, da je "neodgovorna jedrska retorika Rusije nesprejemljiva". Prav tako so se strinjali, da bodo okrepili prizadevanja za preprečevanje ruskega izogibanja sankcijam ter dobav orožja Moskvi iz tretjih držav.

Ministri, ki se udeležujejo tridnevnega zasedanja v mestu Karuizava na Japonskem, naj bi nadalje razpravljali še o grožnji, ki jo Kitajska predstavlja Tajvanu, severnokorejskih raketnih poskusih in izbruhu nasilja v Sudanu.

Kar zadeva Kitajsko, je Hajaši dejal, da je treba vzpostaviti stabilne in konstruktivne odnose, da bi lahko sodelovali pri spopadanju s svetovnimi izzivi. Ob tem je poudaril pomen ohranjanja miru in stabilnosti v Tajvanski ožini kot nepogrešljivega elementa za blaginjo mednarodne skupnosti ter se zavzel za mirno reševanje sporov v regiji, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Srečanje zunanjih ministrov G7 poteka pred majskim srečanjem voditeljev skupine v Hirošimi. V skupini, ki ji trenutno predseduje Japonska, so še ZDA, Francija, Velika Britanija, Nemčija, Italija in Kanada. Srečanje zunanjih ministrov bo trajalo do torka.