V skupini Trump za Ameriko pravijo, da je preiskovalec Mueller njihovo elektronsko pošto pridobil na nezakonit način. Foto: Reuters
V skupini Trump za Ameriko pravijo, da je preiskovalec Mueller njihovo elektronsko pošto pridobil na nezakonit način. Foto: Reuters
Robert Mueller
Posebni preiskovalec Robert Mueller preiskuje povezave Trumpove kampanje z Rusijo. Foto: EPA

Kory Langhofer, odvetnik skupine Trump za Ameriko, ki je bila ustanovljena za pomoč pri Trumpovem prevzemu oblasti po volitvah, je svoje obtožbe zoper Muellerja poslal kongresnim odborom, poroča BBC.

Muellerjev predstavnik Peter Carr je v odzivu dejal, da so bili upoštevani "primerni kazenski postopki," poroča BBC. Mueller sicer preiskuje sum nedovoljenega sodelovanja Trumpove predsedniške kampanje in Rusije.

Skupina Trump za Ameriko je uporabljala vladno agencijo, Upravo za splošne storitve (GSA), za svoje prostore, opremo in gostovanje svojih elektronskih pošt v času med Trumpovo novembrsko izvolitvijo in januarsko inavguracijo.

GSA naj bi podatke Muellerjevi preiskovalni ekipi posredovala poleti. Langhofer pa se je v pismu kongresu pritožil, češ da GSA "ni bila lastnica ali imela nadzora nad temi podatki". Skupina Trump za Ameriko je ta teden ugotovila, da jo je Muellerjeva preiskovalna ekipa pridobila že pred meseci.

V Langhoferjevem sedem strani dolgem pismu piše, da je del te elektronske pošte zaupen. Svetovalec pri GSA-ju Lenny Loewentritt je za ameriški Buzzfeed News medtem dejal, da so Trumpovi tranzicijski ekipi ob omogočanju uporabe GSA-jevih naprav in prostorov pojasnili, da bodo po potrebo kateri koli material predali organom pregona. "Zato pričakovanj o zasebnosti ne more biti," je dejal.

Skupina Trump za Ameriko kongres poziva, naj zaščiti prihodnje predsedniške tranzicije pred tem, "da vladne agencije na neprimeren način pridobijo zasebne podatke, še posebej v kontekstu občutljivih preiskav, ki se mešajo s političnimi motivi."

Demokrati: Poskus diskreditacije
Muellerjeva ekipa sporoča, da so bili spoštovani ustrezni postopki, v Demokratski stranki pa nekateri opozarjajo, da gre zgolj za poskus diskreditacije Muellerja zaradi vse ožje preiskave.

Ameriški novičarski portal Axios je v soboto poročal, da so preiskovalci pridobili podatke o elektronski pošti dvanajstih članov Trumpove kampanje, vključno z njegovim zetom Jaredom Kushnerjem, ki je zdaj visok uslužbenec Bele hiše.

Ta mesec je bila proti nekdanjemu (kratkotrajnemu) Trumpovemu svetovalcu za državno varnost Michaelu Flynnu v okviru preiskave vložena obtožnica. Flynn je sicer priznal, da je Zveznemu preiskovalnemu uradu podajal lažne izjave glede svojih srečanj z ruskim veleposlanikom več tednov pred Trumpovim prevzemom oblasti.