Manningu grozi celo smrtna kazen, a naj bi jo po pisanju medijev
Manningu grozi celo smrtna kazen, a naj bi jo po pisanju medijev "odnesel" le z dosmrtno ječo. Foto: EPA
Bradley Manning
Bradley Manning živi v samici v zaporu v oporišču Quantico v Virginiji. Foto: EPA

Obtožnici 23-letnega Manninga, ki zadnjih deset mesecev prebiva v samici v močno zastraženem zaporu v ameriškem oporišču Quantico v zvezni državi Virginia, ker je spletni strani WikiLeaks predal več kot 250.000 tajnih dokumentov ameriške administracije in depeš State Departmenta, je vojska dodala 22 novih točk, ki po mnenju vojske natančneje odsevajo velik obseg kaznivih dejanj.

Obtožen "pomoči sovražniku"
Manningov odvetnik David Coombs je povedal, da je najhujša od novih obtožb tista v 104. členu, ki ga obtožuje "pomoči sovražniku", za kar je zagrožena smrtna kazen. Druge obtožbe vključujejo "posredovanje podatkov sovražniku" in neavtorizirano uporabo vladnih računalnikov, a nikjer v obtožnici ni razvidno, na kakšnega sovražnika se obtožnica nanaša. Mediji tako ugibajo, ali je sovražnik sam WikiLeaks, ki ga je zunanja ministrica Hillary Clinton obtožila, da je "napadel Ameriko", ali pa sovražne sile v Afganistanu.

A kot poročajo številni mediji, vojaški tožilec za Manninga le ne bo zahteval smrtne kazni, ampak je verjetneje, da bo Manning, če bodo odločili, da je kriv,, obsojen na dosmrtno ječo. Prvo zaslišanje Manninga naj bi bilo konec maja ali v začetku junija, ko bo sodišče Manningu podalo tudi dokončno obtožnico.

Manning žrtev mučenja ameriške vojske?
Manning, ki se je ameriški vojski pridružil leta 2007, je kot obveščevalni analitik služil v 10. gorski diviziji vojske v Iraku. Aretirali do ga v prvi polovici leta 2010 in ga prepeljali v zapor v Quanticu, kjer je zaprt v razmerah, ki so sprožile proteste številnih človekoljubnih organizacij, tudi Amnesty Internationala. Združeni narodi preiskujejo, ali razmere, v katerih živi, spadajo v definicijo mučenja.

23-letni vojak 23 ur na dan živi v samici, kjer ne sme telovaditi, nima vzglavnika in rjuh, med peto zjutraj in osmo uro zvečer pa ne sme spati. Manning stika z zunanjim svetom skoraj nima, če pa ima obiskovalce, je vklenjen v verige. Je pod stalnim nadzorom zaradi "preprečitve poškodb", zato ga preverjajo vsakih pet minut, čeprav so psihiatri v zaporu ocenili, da ni nevaren ne sam sebi ne drugim.

"Obama sledi Nixonovi zapuščini"
Britanski Guardian piše, da je David House, raziskovalec pri Massachusetts Institute of Technology, ki je eden redkih, ki je Manninga obiskal v zaporu, povedal, da je obravnava Manninga podobna tisti, ki je je bil pod Richardom Nixonom deležen Daniel Ellsberg, ki je v javnost spravil dokumente Pentagona. Kot Obamova administracija Manninga je tudi Nixon Ellsberga označil za "najnevarnejšega moža v ZDA", ki "pomaga in sodeluje s sovražnikom".

"Administracija predsednika Baracka Obame sledi zapuščini Richarda Nixona, ko je izdajalce informacij poimenoval za državne sovražnike. To je žalosten dan za zagovornike transparentnosti po vsem svetu," je povedal House.