Slovaški premier Fico pravi, da se muslimanov ne da integrirati. Foto: Reuters
Slovaški premier Fico pravi, da se muslimanov ne da integrirati. Foto: Reuters
false
"Branimo Slovaško" je slogan, s katerim so socialdemokrati prepričevali volivce in volivke. Foto: Reuters

Za Fica iz socialdemokratske stranke Smer so begunci in migranti, ki prihajajo v Evropo, "največja grožnja", čeprav na Slovaško za zdaj ni prišel skoraj noben. Na začetku januarja je premier tako dejal, da je muslimanske prebežnike "nemogoče integrirati". Na Slovaškem, ki ima okoli 5,5 milijona prebivalcev, živi okoli 5.000 muslimanov.

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, se mora Fico na volitvah, na katerih si želi zagotoviti nov mandat na čelu vlade, bolj bati stavkajočih medicinskih sester. Posebej vroči temi sta šolstvo in zdravstvo, še posebej zaradi stavkajočih medicinskih sester in učiteljev, ki zahtevajo višje plače. Kazalci glede gospodarske rasti in brezposelnosti so za vlado dobri, zato naj ti področji Ficu ne bi predstavljali težav.

Socialdemokrati s skrajno desnico?
Ficova stranka Smer je imela v iztekajočem se mandatu v 150-članskem parlamentu absolutno večino 83 sedežev, ki pa naj bi jo danes izgubila. Po napovedih analitikov naj bi osvojila od 65 do 70 sedežev. Številni zato ocenjujejo, da bo šla v koalicijo s skrajno desno, evroskeptično in nacionalistično Slovaško nacionalno stranko (SNS), skupaj s katero je že vladala v letih 2006-2010.

Volišča so se odprla ob 7. uri, ljudje pa bodo lahko volili do 22.00. Za glasove 4,4 milijona volilnih upravičencev se poteguje 22 različnih strank, gibanj in koalicij, za preboj v parlament pa potrebujejo najmanj petodstotno podporo.

Predsednik poziva k visoki udeležbi
"To so težki časi za Evropo. Videli bomo, ali si je naša država sposobna določiti prioritete," je na volišču, kamor je prišel z ženo in mlajšim sinom, dejal predsednik države Andrej Kiska, ki si želi, da bi bila udeležba višja od 60 odstotkov, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr. "Vsakdo, ki mu je mar za Slovaško, bi se moral danes udeležiti volitev. Z napetostjo pričakujem, kakšni bodo izidi," je še dejal predsednik.