Spominjanje žrtev fojb pripadnikov skrajno desne skupine Nova sila (Forza Nuevo), 10. februarja 2018. Foto: EPA
Spominjanje žrtev fojb pripadnikov skrajno desne skupine Nova sila (Forza Nuevo), 10. februarja 2018. Foto: EPA

Zakon med drugim določa, da bo dežela vsako leto pripravila razpise za šole, pa tudi študije in druge raziskave na temo fojb in eksodusa. Predlog zakona je pripravila svetniška skupina stranke Bratovščina Italije (Fratelli d'Italia). Podprlo ga je 27 svetnikov, opozicija se je glasovanju izognila, dva sta bila proti.

Proti zakonu je glasoval tudi svetnik stranke Slovenske skupnosti Igor Gabrovec: "V deželnem svetu sem jasno izpostavil, da fenomena fojb, povojnih pobojev in eksodusa nihče ne zanika, prekriva, ne negira, ampak da je treba tisto obdobje obravnavati skupaj z vsem, kar se je dogajalo prej – pred vojno in med vojno. Tega očitno kolegi nočejo slišati."

Sorodna novica Deželni svet FJK potrdil zakon o spominu na fojbe

Ko je Gabrovec svoje nasprotovanje oprl na poročilo mešane slovensko-italijanske skupine zgodovinarjev in Vodnik ob dnevu spomina, ki ga je lani izdal deželni inštitut za odporništvo, je predstavnik predlagateljev zakona celo zapustil dvorano.

"Ne zanikamo pobojev, a potvarjanje zgodovine in izrabljanje v politične namene je nedopustno," je ob tem povedal predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Predsednica SKGZ-ja Ksenija Dobrila pri tem svari pred nekritičnim vnosom spornih vsebin v šolski sistem: "Gre za neko neravnovesje, kajti spomin je prežet s čustvi, zgodovinopisje pa je stvar znanost in stroke."

Predsednika obeh krovnih organizacij ob tem pozivata k strpnosti in dialogu. Menita, da večno odkrivanje dogodkov izpred 75 let ovira pot v prihodnost.