Križnar že več let dokumentira stanje človekovih pravic v Afriki. Foto: MMC RTV SLO
Križnar že več let dokumentira stanje človekovih pravic v Afriki. Foto: MMC RTV SLO
Križnar zaprt v Južnem Sudanu

Vodja oddelka za varstvo interesov slovenskih državljanov v tujini, za mednarodno pravno pomoč in legalizacijo na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) Jožica Bračun Bokor je povedala, da so bili na ministrstvu s priprtjem Križnarja seznanjeni že pred tednom dni, o čemer jih je obvestila njegova žena.

MZZ je takoj stopil v stik s slovenskim veleposlaništvo v Kairu, ki je za konzularno zaščito zaprosilo nemško veleposlaništvo v Južnem Sudanu. Križnarja je obiskal nemški diplomat, ki je preveril razmere v zaporu v prestolnici Džuba, s katerimi je slovenski aktivist zadovoljen. Bračun Bokorjeva je povedala, da je nemški diplomat pri južnosudanskih oblasteh zaprosil za ponoven obisk v zaporu.

Dve noti v Džubo
Zunanje ministrstvo je južnosudanskim oblastem posredovalo dve diplomatski noti, v katerih je zaprosilo za čimprejšnjo in čim ugodnejšo rešitev primera. Za zdaj nimajo uradnih informacij, česa je Križnar osumljen, preiskava južnosudanskih oblasti pa je še v teku.

Križnarju naj bi zasegli kamere, poleg tega naj ne bi imel ustreznega dovoljenja za potovanje po tem območju, vendar te informacije niso uradno potrjene, je dejala Bračun Bokorjeva. Na zunanjem ministrstvu so v stalnem stiku s Križnarjevo ženo in pristojnimi južnosudanskimi oblastmi, o primeru pa sproti obveščajo urad predsednika republike. Za zdaj ne razmišljajo, da bi v Džubo napotili slovenskega diplomata, je še dejala predstavnica MZZ-ja.

AI: Obupne razmere v zaporih
Medtem je nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International opozorila na obupne razmere, v katerih bivajo priporniki v Južnem Sudanu. Kot so sporočili iz AI-ja, je več deset pripornikov zaprtih v kovinskih ladijskih zabojnikih, v katerih se temperatura hitro povzpne nad 40 stopinj Celzija. Hrano dobijo le enkrat ali dvakrat na teden in malo vode. Poleg tega jih vojaki večkrat odpeljejo iz zabojnikov in jih pretepajo, so sporočili iz AI-ja.

Po njihovih informacijah je zaradi slabih razmer v priporu v Goromu, okoli 20 kilometrov južno od Džube, umrlo več pripornikov. Tam so od lanskega novembra glede na satelitske posnetke štirje zabojniki, v katerih so zaprti priporniki. Priporniki, večinoma gre za civiliste, so osumljeni povezav z opozicijo ali uporniško skupino in nimajo dostopa do sorodnikov, odvetnikov ali sodišča, še trdijo v AI-ju. Južnosudanske oblasti so pozvali, naj pripornike izpustijo ali pa jih obtožijo in jim sodijo pred neodvisnimi sodišči. "Civilisti bi morali biti priprti samo v civilnih priporih in soditi bi jim morali na civilnih sodiščih," je dejal Muthoni Wanyeki iz AI-ja.

Križnar zaprt v Južnem Sudanu