Jagland je v svojem nagovoru izpostavil Slovenijo. Foto: EPA
Jagland je v svojem nagovoru izpostavil Slovenijo. Foto: EPA
Komisija za preprečevanje korupcije
Jagland je omenil poročilo protikorupcijske komisije. Foto: BoBo

Jagland je nagovoril parlamentarno skupščino Sveta Evrope, ki se v Strasbourgu sestaja na zimskem zasedanju. Poudaril je, da bi morala biti prednostna naloga v Evropi boj proti korupciji in drugim oblikam zlorabe oblasti. Pri tem je navedel podatke Evropske komisije, da skoraj tri četrtine državljanov Evropske unije korupcijo dojema kot veliko težavo v svoji državi, skoraj polovica pa jih meni, da se je korupcija v zadnjih letih povečala.

"To najdemo v vseh državah. Finska sodno preganja vodilne menedžerje v velikem oborožitvenem podjetju zaradi domnevne korupcije v več državah jugovzhodne Evrope. V eni izmed teh držav, Sloveniji, vladi grozi kolaps po objavi poročila protikorupcijske komisije, ki vključuje tako premierja kot vodjo opozicije," je izpostavil Jagland.

V nagovoru je Jagland omenil tudi Norveško, kjer je bilo veliko pozornosti usmerjene v korupcijo na občinski ravni, ter Italijo v povezavi z onesnaževanjem zaradi industrijskih odpadkov in prodiranjem mafije v politična telesa, da je korupcija največji izziv, pa sta - po Jaglandovih besedah - dejala tudi nekdanji in zdajšnji predsednik Rusije.

Treba je vrniti zaupanje v vladavino prava
"Svet Evrope mora ukrepati proti korupciji, in to takoj, saj vedno več ljudi izgublja zaupanje v vladavino prava," je povedal Jagland in ob tem izpostavil pomen skupine držav proti korupciji (Greco). "Vse države članice pozivam, naj priporočila nadzornih teles Sveta Evrope jemljejo resno," je poudaril.

Sicer pa je Jagland predlagal, da se Svet Evrope v prihodnje osredotoči na štiri prednostne naloge, ki so boj proti korupciji in pomoč vladam pri uveljavljanju pravosodnih reform, zaščita svobode govora in medijev, boj proti nestrpnosti in sovražnemu govoru ter promocija raznolikosti in zaščita manjšin.