Meteorologi po vsej Evropi spremljajo gibanje vulkanskega prahu. Foto: EPA
Meteorologi po vsej Evropi spremljajo gibanje vulkanskega prahu. Foto: EPA
Prah
Prah z vulkana na Islandiji je zajel vso Evropo, v soboto bi lahko tudi Slovenijo. Foto: EPA

"Težko je napovedati, koliko tega prahu lahko v soboto eventuelno pride tudi nad Slovenijo," je za MMC povedal Andrej Velkavrh z Agencije Republike Slovenije za okolje, ob tem pa zagotovil, da gre za prašne delce, ki so visoko v zraku in ne vplivajo na dihala.

Kakšna je možnost, da vulkanski prah pride do Slovenije? Glede na to, da je Avstrija napovedala, da bo zaprla zračni prostor, ali satelitske slike kažejo, da se prah bliža tudi Sloveniji?
Prah se počasi giblje iznad severozahodne Evrope, dosegel je že severno polovico Nemčije in severne dele Poljske, Baltske države in gre v smeri proti Alpam. Giblje se s severozahodnim zračnim tokom, ki prevladuje v tem delu Evrope, predvidoma bo danes do polnoči dosegel Alpe in ne še naših krajev. Mogoče je, da bo v soboto prah dosegel tudi Slovenijo, a je res, da se bo lahko ravno nad Alpami zračni tok cepil in raztekel, del bo šel proti jugovzhodu, del proti jugozahodu, tako da se bo verjetno ta oblak redčil na tem delu. Težko je točno napovedati, koliko tega prahu bo eventuelno jutri prišlo tudi nad Slovenijo.

Ali lahko prah predstavlja nevarnost za zdravje?
Gre za prašne delce, ki so visoko v ozračju in ne vplivajo na dihala, ampak ovirajo predvsem zračni promet. Nevarnosti za zdravje ljudi ni.

Kam bo ves prah, ki se nabira v ozračju, šel?
Odvisno, prah izpada počasi, odviso od tega, kako majhni delci so. Tisti, ki so majhni, počasi izpadajo iz Zemlje, lahko to traja tudi več mesecev ali let, če se dvignejo visoko v stratosfero. Zračni tok jih nosi sem ter tja, prah pa izpirajo padavine. Če pridejo na območje, kjer je prašni oblak, močne padavine, se ga veliko spere z dežjem, tako da se tako ozračje prej sčisti. Težko je napovedati, kam bo ta prah šel.

Ali lahko morda napoveste, koliko časa bo prah še v zraku in koliko časa bo še povzročal nevšečnosti?
Ne, tega ne moremo napovedati. To se giblje, in če enkrat gre mimo nas, je irelevantno, koliko časa bo še v zraku.

Ali lahko velika količina prahu v zraku povzroči, da se temperature znižajo? O kakšnem znižanju lahko govorimo?
Načeloma vulkanski izbruhi, če dovolj visoko v ozračje spravijo velike količine vulkanskega prahu, lahko za kakšno leto ali dve znižajo povprečne temperature na Zemlji. Ne vem pa koliko bo tega prahu v primeru islandskega vulkana, tega ne morem oceniti. Gre za znižanje kakšne stopinje v povprečni svetovni temperaturi, lokalno so lahko to čisto drugačne vrednosti.