Časopis Die Presse ni izdal, kje v Ljubljani naj bi se urili džihadisti. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Časopis Die Presse ni izdal, kje v Ljubljani naj bi se urili džihadisti. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Urjenje skrajnežev v Sloveniji. Mit ali resnica?

Avstrijski časopis Die Presse poroča, da naj bi Europol med državami, kjer so vadišča teroristov, omenil tudi Slovenijo. Europol trdi, da ima časopis svoje vire.

RTV-jev dopisnik v Bruslju Matjaž Trošt je na Europol naslovil vprašanje glede domnevnega urjenja džihadistov v gozdovih na obrobju Ljubljane. Iz Europolove službe za odnose z javnostmi so mu odgovorili, da "izjave, objavljene v Die Presseju, ni mogoče pripisati [njihovi] agenciji, temveč lastnim zunanjim virom medija".

Avstrijski časopis Die Presse je v ponedeljek poročal, da naj bi Europol med državami, kjer so vadišča teroristov, omenil tudi Slovenijo, pri čemer omenja osamljen objekt v gozdu v okolici Ljubljane.

Vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije mag. Vesna Drole je za MMC sporočila, da "pri izvajanju tovrstnih aktivnosti slovenska policija ni pridobila podatkov oziroma potrdila sumov, da bi v Sloveniji obstajal trenažni center za usposabljanje salafistov oziroma da bi se v ljubljanskih gozdovih usposabljali islamistični skrajneži." S policije še sporočajo, da se zavedajo "nevarnosti terorizma in z njim povezanih tveganj, zato veliko pozornosti namenja[j]o preventivi, kakor tudi drugim ukrepom za preprečevanje teh tveganj."

Die Presse: Skrajneži Islamske države naj bi se urili tudi v Ljubljani
Die Presse navaja, da Europol uradno sicer ni dajal nobenih podatkov o centrih IS-ja za urjenje v Evropski uniji, a časopis na svoji spletni strani poroča, da naj bi do pred kratkim čez odprto schengensko mejo na islamistična predavanja ali muslimanska praznovanja ob rojstvu otrok v Slovenijo prišlo več moških v konvojih avtomobilov. Njihov cilj je bila osamljena zgradba v gozdu v okolici Ljubljane.

Tam so se po poročanju časopisa v navzočnosti salafistov iz Nemčije, Luksemburga, Slovenije in Avstrije radikalizirali, razpravljali in vadili s strelnim orožjem. Dovozne ceste do centra usposabljanja so varovali stražarji. V ozadju poligona za džihadiste naj bi bila salafistična zveza iz predmestja Ljubljane, ki je že več skrajnežev spravila na vojna območja v Iraku in Siriji, piše Die Presse.

Kot sta poročali televiziji POP TV in Planet TV, naj bi šlo za Rekreacijski center Korant v bližini Dola pri Ljubljani. Po poročanju Planet TV je aprila 2014 na tej lokaciji potekalo srečanje salafistov iz Slovenije in več evropskih držav, objekt pa naj bi za dogodek najel moški iz okolice Medvod.

Po navedbah POP TV je slovenska policija preiskovala ta enkratni dogodek in ugotovila, da ni bilo nobenih elementov kaznivega dejanja ali terorizma. Po informacijah POP TV naj bi šlo za navadno versko srečanje.

Ena pot vodi v BiH
Ena od sledi za teroristi pa po navedbah varnostnih virov, na katere se sklicuje Die Presse, vodi v BiH. Mednarodni preiskovalci so v zvezi s terorizmom sicer že nekaj časa pozorni na območje vasi Gornja Maoča, ki je pod nadzorom vahabitov.

Europol je v ponedeljek opozoril pred novimi terorističnimi napadi v Evropi. Kot je povedal direktor urada Rob Wainwright, je IS razvil nove bojne zmogljivosti za izvedbo velikega terorističnega napada s posebnim poudarkom na Evropi. Islamska država po neuradnih podatkih Europola pri pripravi napadov meri zlasti na Francijo.

Urjenje skrajnežev v Sloveniji. Mit ali resnica?