Ohraniti slovenski jezik, kulturo, običaje, so glavni cilji društva, v katerem so danes že tretje in četrte generacije.

Razstava del Branka Zorka. Foto: Zajem zaslona
Razstava del Branka Zorka. Foto: Zajem zaslona

Bili so zanimivi časi, se življenja pred 20. leti, ko se je uresničila zamisel po ustanovitvi društva, spominjajo Slovenci, ki se od takrat zbirajo tam.

"Če pogledate, da je od 21 Slovencev, ki so ga ustanovili, danes v društvu več kot 2500 članov, v glavnem so potomci, ki so rojeni tu, so iz mešanih zakonov. Največja težava je ohraniti jezik in občutek nacionalne pripadnosti, to je pa naša naloga," pravi Saša Verbič, predsednik društva Sava.

Ob obletnici so pripravili fotografsko razstavo Branka Zorka, ki je dogajanje dokumentiral tudi sinoči. Društvo pripravlja Dneve slovenskega filma, sodeluje pri časopisu Slovenika, imajo svoj podkast Slokult, poglobili so se v znamenite Slovence, ki so zaznamovali Beograd, otroci se učijo slovenščine, zaznamujejo praznike, pevski zbor se vsako leto poda v Šentvid pri Stični.

"Njihovo delo je izrednega pomena za ohranjanje slovenske identitete, jezika in čuta za pripadnost slovenskemu narodu," pravi Helena Jaklitsch.

Član društva je tudi Dušan Krivec, tja je iz Slovenije med obema svetovnima vojnama prišel njegov dedek. Razume slovensko, spregovoril še ni, pravi. "Rojen sem v Beogradu, a kljub temu čutim povezanost s svojimi koreninami."

V društvu so sinoči nagradili najzaslužnejše člane, veseli so bili priznanja urada in obiska ministrice.