Drnovšek je po svetu slovel kot eden najbolj nekonvencionalnih političnih voditeljev. Foto: Urad Republike Slovenije
Drnovšek je po svetu slovel kot eden najbolj nekonvencionalnih političnih voditeljev. Foto: Urad Republike Slovenije
Janez Drnovšek in Kofi Annan
Drnovšek je mednarodno skupnost skušal prebuditi glede krize v Darfurju. Foto: EPA
Janez Drnovšek
Nepozabna podoba 'zelenega' predsednika z vencem na glavi. Foto: Arhiv MMC RTV SLO
Janez Drnovšek
Drnovšek se je pojavljal tudi na tujih televizijah. Foto: MMC RTV SLO
Janez Drnovšek na inavguraciji bolivijskega predsednika
Drnovšek se je udejstvoval tudi takih dogodkov, kot je bila na primer inavguracija bolivijskega predsednika. Foto: EPA
Naslovnice slovenskih časnikov
Slovenski časniki niso edini, ki obsežno pišejo o Drnovškovem življenju in karieri. Foto: MMC RTV SLO

Londonski Independent nekdanjega slovenskega premierja in predsednika hvali kot moža, ki se je leta 1989 povzpel iz obskurnosti na položaj prvega in zadnjega neposredno izvoljenega predsednika Jugoslavije.



"Drnovškove dejavnosti so razjezile desnosredinsko vlado premierja Janeza Janše, ki ga je obtožila prekoračenja njegovih pooblastil s tem, ko je vodil svojo lastno zunanjo politiko, in mu ni hotela financirati njegovih pobud," piše Independent. "Kljub temu pa ga je slovenska javnost še naprej občudovala in bil bi zlahka izvoljen v drugi mandat, če ga bolezen ne bi prisilila v umik iz politike. Drnovšek se je osredotočal na gradnjo koalicij, iskanje konsenza in popolne izrabe slovenskega tehničnega strokovnega znanja," sklene časnik.

L. A. Times o mili naravi in trdnem vodstvu
Los Angeles Times in Ameriška poročevalska agencija AP Drnovška označujeta za politika, ki je pomagal voditi svoj narod do neodvisnosti od Jugoslavije, pozneje pa številne rojake očaral s prehodom na newageovski življenjski slog.

"Blage in olikane narave, a odločen; Drnovšek je postal politična ikona delno tako, da si je prizadeval ohraniti nasilje na minimumu, ko je Slovenija leta 1991 postala samostojna. Pozneje je državo vodil v EU in Nato," piše vodilni časnik zahodne obale ZDA. L. A. Times končuje s pregledom Drnovškovih zadnjih let, zaznamovanih z bojem z rakom in "radikalno transformacijo v holistični življenjski slog, v katerem je spisal vrsto newageovsko navdahnjenih knjig".

Podobno piše tudi Aljezeera: "Po številnih letih kot politik se je Drnovšek spremenil v newageovskega guruja." Najbolj znan medij arabsko govorečega območja dodaja še, da je bil pokojni politik nekoč proevropski, nato pa postopoma postal kritičen do EU-ja.

Die Presse: Iz ljubljanske vile v planinsko kočo
"Zeleni" Earth Times piše, da so "nepredvidljivi preobrati barvitega slovenskega nekdanjega predsednika in premiera Drnovška odtujili od slovenskega političnega mainstreama, a ga priljubili številnim preprostim Slovencem".

Drnovškov radikalni osebnostni preobrat je tudi glavna tema izčrpnega članka v nemškem Die Presse. "Presedlal je na vegetarijanstvo, zamenjal svojo ljubljansko vilo za planinsko kočo v gorskem kraju Zaplana in spisal ekološko-spiritualno usmerjeno knjigo Zlate misli o življenju in zavedanju," piše časnik, ki ob tem pozdravlja Drnovška kot mirovnega posrednika - zlasti v njegovi politiki do Darfurja.

B92: "Ko bi imeli mi takega politika ..."
Srbski B92 izpostavlja Drnovškovo "ključno vlogo v oblikovanju nove slovenske države" in njegov uspeh pri umiku sil JNA iz Slovenije leta 1991, a se dalj časa pomudi pri njegovih zadnjih letih - dejavnosti na socialno-političnem področju, reševanju krize v Sudanu, ekološkim vprašanjem in socialno angažiranem delovanju. "Drnovšek je dobitnik več mednarodnih nagrad, s katerimi mu je uspelo doprinesti k uspešni preobrazbi Slovenije v demokratsko in ekonomsko stabilno državo ter njenemu uspešnemu vključevanju v mednarodno skupnost," piše B92.

In še nekaj komentarjev bralcev njihove spletne strani: "Žal mi je, da je umrl razmeroma mlad in izobražen človek, ki bi lahko v svojem življenju dal še mnogo. Vsekakor ima veliko zaslug za današnji položaj Slovenije v svetu, iz njegovega dela pa se lahko naučimo tudi nauke, kako delati in zaslužiti," piše "Dušan". "E, ko bi imeli srečo, da bi mi kdaj imeli tako modrega, sposobnega in umirjenega politika ... Slava mu!", tako "Saint Just", "Demosten" pa piše: "Tiho, mirno, koncentrirano, nenapadalno, včasih izjemno zadržano, kulturno ... so samo del besedišča, ki ga s te geografske in časovne distance lahko uporabim za opis J. D.-ja."

Jutarnji list: Netipični politik, ki je pekel svoj kruh
"Slovo netipičnega, zadržanega in tihega politika," pa je naslov članka ob Drnovškovi smrti v hrvaškem Jutarnjem listu, kjer pokojnega predsednika opisujejo kot ključno osebo slovenske politične scene od konca 80. let dalje, pri tem pa poudarjajo njegov delež pri osamosvojitvi in vstopu v EU. "Za razliko od večine politikov iz prostora nekdanje Jugoslavije je bil priljubljen in dobrodošel gost v vseh evropskih prestolnicah," meni časnik.

In nadaljuje z obveznim opisom zadnjega Drnovškovega obdobja na Zaplani, ko se je "zatekel k alternativnim oblikam zdravljenja, živel s svojim psom, pekel lastni kruh in se prehranjeval skladno z nasveti svojih gurujev". Ob tem pa poudarja, da sprememba ni bila le na zunaj: "Drnovšek je v seriji javnih nastopov potrdil, da ima današnjo svetovno politiko za neetično in da jo je treba od temeljev navzgor spremeniti. Opažen bo ostal tudi njegov neuspeli poskus, da spodbudi svet za reševanje humanitarne krize v Darfurju."

Kaja Sajovic