'Izgubil sem ne le političnega sogovornika, temeveč tudi prijatelja,' je zapisal Mesić. Foto: EPA
'Izgubil sem ne le političnega sogovornika, temeveč tudi prijatelja,' je zapisal Mesić. Foto: EPA
Giorgio Napolitano
Sloveniji stojimo ob strani, je iz Rima sporočil italijanski predsednik Napolitano. Foto: EPA
Branko Crvenkovski
Makedonski predsednik je dejal, da je Drnovšek odnosom med državama dal velik vsebinski prispevek. Foto: EPA
Javier Solana
'Dober človek, odločen zagotoviti, da vrednote strpnosti in solidatnosti vselej prevladajo, nas je zapustil,' je Solana zapisal v sporočilu za javnost. Foto: EPA
Portal HTV-ja
Hrvaški mediji so novico o smrti objavili na naslovnici. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi prihajajo tudi s tujine

"S smrtjo Janeza Drnovška je Slovenija izgubila politika, ki je na najvišji funkciji v državi, tako kot s svojim delovanjem pred tem, pustil globoko in neizbrisno sled," je zapisal hrvaški predsednik Stipe Mesić. Ob tem je še zapisal, da je s smrtjo Drnovška osebno izgubil tako partnerja na politični sceni kot tudi prijatelja. Ocenil je tudi, da je bil Drnovšek kot premier in predsednik Slovenije dosleden zagovornik vzpostavitve dobrih odnosov med Slovenijo in Hrvaško.


Sožalna brzojavka Sanaderja
Sožalje je izrazil tudi hrvaški premier Ivo Sanader. "Z iskrenim obžalovanjem sem sprejel novico o smrti nekdanjega predsednika in premierja Republike Slovenije, gospoda Janeza Drnovška. Odhod Janeza Drnovška, ki bo vsem v spominu po nesporni energiji pri ustvarjanju in vodenju svobodne in samostojne Republike Slovenije, je velika izguba za Slovenijo."

Napolitano: Sloveniji stojimo ob strani
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je v pismu slovenskemu predsedniku Türku zapisal, da ga je novica o Drnovškovi smrti hudo pretresla. "Italija v tem žalostnem trenutku stoji ob strani Sloveniji, s katero jo povezujejo iskrene prijateljske vezi. Predsednik Drnovšek je imel pomembno vlogo pri rojstvu Republike Slovenije, ki ji je s svojim pogumom in modrostjo pomagal na poti k samostojnosti."

Nekdanji italijanski premier Romano Prodi je njun odnos ocenil kot prijateljski. Oba sta se zavzemala, da bi Slovenija postala bolj povezana z Italijo in Evropo.

Crvenkovski: Odšel je veliki državnik
Sožalju se je pridružil tudi makedonski predsednik Branko Crvenkovski: "Drnovška se bomo spominjali kot velikega državnika, predanega razvoju ter blaginji njegove države in državljanov. Makedonija se ga bo spominjala kot osebnosti, ki je dala vsebinski prispevek k razvoju odnosov med državama," je zapisal v sožalnem pismu.

Barroso: Drnovšek globoko predan evropskim vrednotam
"Janeza Drnovška sem poznal veliko let in vem, kako zelo je bil predan evropskim vrednotam. Drnovška se bomo spominjali kot velikega slovenskega voditelja. Odigral je ključno vlogo v pripravah Slovenije na vstop v Evropsko unijo, kjer so Slovenci dobili svoje mesto, ki jim pripada v družini evropskih narodov," je dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Ob 19.55 si boste lahko na TV Slovenija 1 ogledali posebno oddajo o Janezu Drnovšku.

Solana: Umrl je moj dober prijatelj
Solana je dejal, da so Slovenci izgubili enega izmed očetov svoje državnosti in odličnega človeka, ki je vodil svoj narod v najpomembnejših trenutkih njegove zgodovine. "Zelo sem žalosten, ker je po dolgotrajni bolezni umrl moj dober prijatelj Janez. Zdaj, ko nas je zapustil, se spominjam številnih trenutkov, v katerih so bili njegovi nasveti in izkušnje ključni. Njegovo prijateljstvo in njegovo evropsko prepričanje bosta za vedno ostala v mojem spominu."

Schüssel: Drnovšek je bil velik Evropejec
Sožalje svojcem, vladi in vsem Slovencem je izrazil tudi nekdanji avstrijski premier in zdajšnji vodja poslanske skupine Avstrijske ljudske stranke Wolfgang Schüssel. "Drnovšek je bil velik Evropejec - Evropejec prve vrste. Zasluge za izjemen gospodarski in kulturni razvoj Slovenije v zadnjih letih je končno v veliki meri moč pripisati prav njemu."

Evropski liberalci poudarili njegovo človečnost
"Smrt Janeza Drnovška pomeni za Slovenijo in Evropo izgubo enega najslikovitejših politikov, ki je svojo daljnovidnost in človečnost pokazal ob opozarjanju na probleme v Darfurju in na Kosovu, veliko pred drugimi," pa je zapisal vodja skupine liberalcev (ALDE) v Evropskem parlamentu Graham Watson. "Bil je prijatelj in navdih liberalni družini po vsej Evropi."

Tuje tiskovne agencije izpostavljajo osamosvojitev in EU
O smrti nekdanjega slovenskega predsednika in premierja pišejo tudi tuje tiskovne agencije. Hrvaška tiskovna agencija Hina je poudarila, da Drnovšek poleg Milana Kučana velja za najpomembnejšega slovenskega politika zadnjih 20 let ter najbolj zaslužnega za uspešno ekonomsko in politično tranzicijo ter osamosvajanje Slovenije, kakor tudi za njeno vključitev v EU in Nato. Obsežne članke sta Drnovšku namenila tudi Jutarnji list in hrvaška nacionalna televizija HRT.

Srbski Tanjug piše, da je bil Drnovšek eden od prvih državnikov, ki se je javno zavzel za neodvisnost Kosova, kar je naletelo na ostre odzive v državni skupnosti Srbije in Črne gore. Beograjska Beta je objavila kratko vest in nato širšo biografijo. O smrti poročajo tudi v BiH-u, Makedoniji in Črni gori.

Ameriški AP je zapisal, da je bil Drnovšek priljubljen politik, ki je pomagal popeljati Slovenijo v neodvisnost leta 1991 in pozneje v Evropsko unijo ter Nato, podobno pa njegov pomen ocenjujeta tudi francoski AFP, ki je zapisal, da Drnovšek velja za enega glavnih arhitektov uspešnega prehoda Slovenije iz nekdanje jugoslovanske republike v državo članico EU-ja, in nemška DPA: "Njegovo spretno ravnanje je v njegovi domovini oljašalo ločitev od Jugoslavije in leta 1991 razglasitev neodvisnosti. Vrh je bil tedaj umik JLA-ja iz Slovenije po desetdnevni vojni." O Drnovškovi priljubljenosti in njegovi politični karieri se je v novici razpisal tudi Reuters.

K. T./A. P.

Odzivi prihajajo tudi s tujine