Vjesnik je veljal za enega uglednejših hrvaških časnikov. Foto: MMC RTV SLO/Screenshot
Vjesnik je veljal za enega uglednejših hrvaških časnikov. Foto: MMC RTV SLO/Screenshot
Direktorjev 'nekrolog'. Foto: MMC RTV SLO

"Na enak način, v ilegali. In v dobro vseh. Starec je svoje preživel in čas je, da se odpre mesto za nove moči. Prepričani smo, da bo odločitev imela določene posledice. Upamo, da bo upravičena," je še zapisal Mekinić.
Potem ko se Vjesnik, edini hrvaški časnik v večinski lasti vlade, 21. aprila ni več pojavil v kioskih, so v torek sporočili, da bodo ugasnili tudi spletni portal nekoč uglednega časnika, ki je izhajal 72 let. Kot so pojasnili, nimajo več možnosti za delo, zaradi pomanjkanja denarja ne morejo plačati niti najema prostorov v znamenitem Vjesnikovem nebotičniku.

"Čeprav morda včasih nismo pisali najbolje ali bili popolnoma iskreni in točni, smo si prizadevali živeti novinarsko delo s polnim srcem," je zapisal Mekinić v prispevku, v katerem se je zahvalil bralcem ter vsem tistim, ki so ustvarjali časnik več kot sedem desetletij.

Več let poslovali z izgubo
Levosredinska vlada je po lanskem prevzemu oblasti v začetku leta napovedala, da ne bo več financirala časnika, ki je dolga leta delal le izgubo. Mesečni stroški za njegovo obratovanje so bili približno 200.000 evrov. Kljub številnim težavam si je približno sto redno zaposlenih in nekaj deset sodelavcev zadnjega pol leta prizadevalo, tudi brez plače, da bi Vjesnik ohranili.

Ni uspel niti letošnji poskus privatizacije, davčna uprava pa je 12. aprila blokirala račun Vjesnika. Kmalu bo sledil tudi stečaj. Novinarji in drugi delavci so prejšnji teden od vlade zahtevali, naj jim uredijo status ter izplačilo plač, odpravnin in prispevkov. Agonija tega hrvaškega dnevnika sicer traja že več kot desetletje, dramatično pa je bilo zlasti zadnjih nekaj let, potem ko je država na različne načine neuspešno skušala rešiti dolgove nekoč uglednega zagrebškega časnika.
Od 100.000 izvodov na 2.500
Hrvaške vlade so dolgoletne finančne težave Vjesnika reševale tako, da so časnik pridružile javnima podjetjema Narodne Novine in Tiskara Vjesnik, ki pa sta zaradi velikih finančnih izgub časnika zahtevala ločitev.
Vjesnikova naklada naj bi pred časom padla na najnižjo raven v novejši zgodovini, domnevno na le 2.500 izvodov, predvsem zaradi dolgoletne servilnosti hrvaškemu državnemu vrhu še v času pokojnega predsednika Franja Tuđmana, ki se je nadaljevala tudi v premierskem mandatu Jadranke Kosor.

Vjesnik je imel v svojih najboljših časih v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja prodajo več kot 100.000 izvodov dnevno. Vjesnik.hr pa je bil prvi hrvaški novičarski spletni portal, ki se je pojavil leta 1998. Prvo tiskano številko (Političkog) Vjesnika so leta 1940 objavili pripadniki hrvaške komunistične partije.