Foto: EPA
Foto: EPA

Kot poroča BBC, se je želela kitajska delegacija pokloniti monarhinji, a so predstavniki parlamenta prošnjo zavrnili zaradi sankcij Pekinga proti petim britanskim poslancem in dvema članoma vladnega urada.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je dejal, da niso bili seznanjeni s prepovedjo, o njej so izvedeli na spletni strani Politica. "Kot gostitelj je Združeno kraljestvo gotovo vešč diplomatskega protokola in primernega odnosa pri sprejemanju gostov," je dejal Mao Ning.

Peking je sankcije proti britanskim parlamentarcem uvedel zaradi njihovih obtožb glede odnosa kitajskih oblasti do Ujgurov, kar je privedlo do tega, da so najprej prepovedali vstop v parlament kitajskemu veleposlaniku v Združenem kraljestvu, zdaj pa so to prepoved razširili na delegacijo, ki se je nameravala pokloniti kraljici.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odnosi med državama so ohlajeni, najnovejša poteza pa jih bo še ohladila. V ponedeljek naj bi se pogreba kraljice Elizabete II. udeležil kitajski podpredsednik.

Dolge vrste čakajočih se medtem nadaljujejo. Začasno, po vladnih podatkih za 6 ur, so prekinili vstop v vrsto čakajočih v Southwark Parku, saj so tam zmogljivosti zapolnjene, poroča BBC. Čakalna doba za poklon je predtem dosegla 14 ur.

Prenos pogreba za TV SLO 1

V ponedeljek bo prenos pogreba na 1. programu TV Slovenija med 11.40 in 14.05 ter 16.25 in 17.00.

Kralj Karel III. je na obisku v Walesu

Medtem je kralj Karl III. na svojem prvem obisku v Walesu, odkar je nastopil funkcijo. Predtem je imel naslov valižanski princ, ki ga je prejel na slovesnosti leta 1969. Po smrti kraljice Elizabete II. oz. ko je postal kralj Karel III., je naziv valižanski princ prešel na njegovega sina princa Williama.

Kot poroča BBC, je kralj Karel III. odločil, da bo na sobotnem bedenju ob krsti pokojne kraljice tudi princ Harry nosil vojaško uniformo. Ta je sicer ob odpovedi opravljanja kraljevskih dolžnosti to pravico izgubil.

Ob krsti se bodo v soboto zbrali vsi štirje kraljičini otroci in vseh osem vnukov.

Pogreb kraljice Elizabete II. bo v ožjem družinskem krogu v ponedeljek ob 19.30 v spominski kapeli kralja Jurija VI., še predtem bo potekal zasebni obred v kapeli svetega Jurija v Windsorskem gradu ob 16. uri, ob 11. uri pa pogrebna slovesnost z državniškimi častmi v Westminstrski opatiji. Na tej pričakujejo okoli 2000 voditeljev in dostojanstvenikov, po slovesnosti pa bo potekala dolga procesija od Westminstrske opatije do Wellingtonovega slavoloka, ki jo bo vodil kraljičin naslednik, kralj Karel III., za njim pa bosta korakala sinova, prestolonaslednik princ William in princ Harry.

Vrsti žalujočih za kraljico Elizabeto II. ni videti konca
London: Zavrnili kitajsko delegacijo