Foto: Reuters
Foto: Reuters

Javnost se od priljubljene kraljice v Westminstrski palači v sklopu britanskega parlamenta lahko poslovi do ponedeljka zjutraj. Dvorana, kjer je krsta s kraljičinimi posmrtnimi ostanki, je odprta 24 ur na dan.

V skladu s pričakovanji se želi od najdlje vladajoče britanske monarhinje posloviti več 10.000 ljudi, po londonskih ulicah pa se vijejo dolge vrste žalujočih.

Letališče v Franciji preimenovano po Elizabeti II.

Letališče v kraju Le Touquet-Paris-Plage na severu Francije bodo preimenovali v spomin na pokojno britansko kraljico Elizabeto II. Gre za priljubljeno dopustniško destinacijo britanskih turistov. Iz kraja z nekaj več kot 4000 prebivalci so sporočili, da je njihovo letališče "najbolj britansko od francoskih letališč".

"Kraljica Elizabeta II. je 70 let vladala s spoštovanjem in je vedno skrbela za ohranjanje dobrih odnosov med našima državama. Govorila je francosko in cenila našo državo," so odločitev o preimenovanju letališča utemeljili na občini.

Prvi so skozi vrata dvorane vstopili v sredo pozno popoldne, na to priložnost so najvztrajnejši čakali 48 ur.

Prenos pogreba na TV SLO 1

V ponedeljek bo prenos pogreba na 1. programu TV Slovenija med 11.40 in 14.05 ter 16.25 in 17.00.

"Zdaj je za slovo od kraljice na vrsti ljudstvo," se glasi današnja naslovnica časopisa Daily Telegraph.

Po poročanju BBC-ja je bila vrsta okoli 12.30 dolga že 6,1 kilometra in je segala do znamenitega mostu Tower Bridge. Po zadnjih podatkih naj bi se na vstop v dvorano trenutno čakalo kar deset ur.

Množica ljudi, oblečena v črno, se v dvorani Westminster počasi vije mimo krste, številni ljudje ob tem potočijo solzo, nekateri se priklonijo, nekateri se pokrižajo, drugi le v tišini strmijo v krsto.

Med tistimi, ki so se ob krsti zjokali, je tudi 50-letna računovodkinja Sue Harvey. "Notri je bilo zelo tiho, zelo mirno in neverjetno čustveno. Številni so jokali, a je bila kljub temu popolna tišina," je povedala za AFP.

Stražarji pri krsti 24 ur na dan

Vaje za pogreb. Foto: Reuters
Vaje za pogreb. Foto: Reuters

Krsto, pokrito s kraljevo zastavo, na kateri so kraljeva krona, žezlo in kraljevsko jabolko, noč in dan stražijo pripadniki kraljevih enot. Eden od stražarjev je omedlel, a so mu kolegi hitro priskočili na pomoč.

Britanske oblasti pričakujejo, da se bo od kraljice skupno poslovilo več sto tisoč ljudi. Žalujoče zato že nekaj dni opozarjajo, naj se pripravijo na izredno dolge čakalne vrste.

Pozivajo jih, naj pridejo priložnosti primerno oblečeni, s seboj imajo lahko le majhno torbico, v poslopje pa lahko s seboj prinesejo le vodo v prozorni steklenici. Varnostni pregledi so podobni kot na letališču, prepovedani so zložljivi stoli, prav tako vstop ni dovoljen živalim.

Čakajoči dobijo posebne oštevilčene živobarvne zapestnice, za red v vrstah pa skrbijo policisti in prostovoljci. Množicam ob kraljičini smrti se je nekoliko prilagodil tudi londonski mestni promet, toda s podzemne železnice vseeno poročajo o precejšnji gneči.

Pogreb Elizabete II., ki je v četrtek umrla v dvorcu Balmoral na Škotskem v starosti 96 let, bo v ponedeljek, udeležili pa se ga bodo skoraj vsi največji svetovni voditelji in kronane glave.

Princ William in princ Harry sta ob smrti babice, vsaj začasno, zakopala bojno sekiro. Foto: Reuters
Princ William in princ Harry sta ob smrti babice, vsaj začasno, zakopala bojno sekiro. Foto: Reuters

Turobni rojstni dan princa Harryja

Variety zamaknil naslovnico z Meghan Markle

Iz spoštovanja do kraljice se je ameriška revija Variety odločila, da zamakne naslovnico z Meghan Markle. 41-letna vojvodinja Suseška bi morala krasiti naslovnico posebne izdaje revije, posvečene močnim ženskam. Ob tem so iz revije sporočili tudi, da se Marklova ne bo udeležila spremljajočega dogodka "Moč žensk" 28. septembra v Los Angelesu. Variety se bo v reviji in na dogodku poleg Marklovi poklonil še Hillary in Chelsea Clinton, Oprah Winfrey, Avi DuVernay, Malali ter Elizabeth Olsen.

Kot poroča BBC, so pripadniki vojske preteklo noč že imeli vaje za pogreb, katerega podrobnosti so objavili danes. Kraljica bo pokopana ob svojem možu, princu Philipu, ki je umrl aprila lani.

Pogreb bo ob 19.30 v spominski kapeli kralja Jurija VI., še pred tem bo potekal zasebni obred v kapeli svetega Jurija v Windsorskem gradu ob 16. uri, ob 11. uri pa pogrebna slovesnost z državniškimi častmi v Westminstrski opatiji.

Na tej pričakujejo okoli 2000 voditeljev in dostojanstvenikov, po slovesnosti pa bo potekala dolga procesija od Westminstrske opatije do Wellingtonovega slavoloka, ki jo bo vodil kraljičin naslednik, kralj Karel III., za njim pa bosta korakala sinova, prestolonaslednik princ William in princ Harry, ki je z družino za to priložnost, vsaj začasno, zakopal bojno sekiro.

Harry, ki ga v Londonu spremlja žena Meghan Markle (41), sicer prav danes praznuje 38. rojstni dan.

Vojvoda in vojvodinja Suseška (naslova sta ohranila, čeprav sta se odrekla kraljevim zadolžitvam) sta iz svojega doma v Kaliforniji pripotovala v Združeno kraljestvo na začetku meseca za niz dobrodelnih dogodkov, Harryju pa je uspelo priti do gradu Balmoral na dan babičine smrti.

McDonald's bo za čas pogreba zaprt

McDonald's bo v znak spoštovanja do pokojne kraljice v ponedeljek zaprl vse svoje poslovalnice po Veliki Britaniji. Veriga hitre hrane ima na Otoku okoli 1300 poslovalnic.

Kralj Karel III. je sicer za dan pogreba že pred tem odobril državni praznik. McDonald's se s tem pridružuje številnim drugim trgovinam in poslovalnicam, ki so že sporočile, da bodo na dan pogreba zaprte - med drugim John Lewis, Waitrose, Aldi, Lidl, Asda, Ikea, Harrods in Primark.

"V čast njenega visočanstva kraljice Elizabete II. in da bi vsem zaposlenim v McDonald'su omogočili, da se kraljici poklonijo, bodo naše restavracije po celotnem Združenem kraljestvu zaprte od polnoči do 17. ure," so zapisali na Twitterju. Prav tako ne bo do 17. ure na voljo dostava.

Reportaža iz Londona pred pogrebom kraljice Elizabete II.
Tarča plus: Kraljica