Sprevod kraljičinih vnukov je vodil valižanski princ William, zadnji je stopal vojvoda Susseški, ki je za to priložnost izjemoma spet lahko nosil vojaško uniformo. Foto: Reuters
Sprevod kraljičinih vnukov je vodil valižanski princ William, zadnji je stopal vojvoda Susseški, ki je za to priložnost izjemoma spet lahko nosil vojaško uniformo. Foto: Reuters

Pričakovana čakalna doba za slovo od pokojne kraljice je bila v soboto zjutraj najmanj 24 ur, pozneje se je skrajšala na 15 ur, poroča britanski BBC.

Oblasti so medtem sporočile, da so zaprle čakalno vrsto za invalide, saj je bila ta prepolna. Zaradi nepopisne gneče so jo začasno zaprli že v petek in nato v soboto znova odprli, a so se jo zdaj odločili trajno zapreti.

Nepregledna kolona čakajočih v Londonu se vije od Southwark parka, vzdolž Temze in do dvorane Westminster v poslopju britanskega parlamenta, kjer je krsta s kraljičinimi posmrtnimi ostanki.

Dvorana je sicer odprta 24 ur na dan, po pričakovanjih naj bi se mimo krste do ponedeljka zjutraj, ko jo bodo prenesli v bližnjo Westminstrsko opatijo, kjer bo potekal pogreb, sprehodilo približno 400.000 ljudi.

Z nekaterimi od na tisoče čakajočih sta se danes nenapovedano srečala kralj Karel III. in njegov sin princ William. Z ljudmi na mostu Lambeth sta se rokovala in pogovarjala ob prihodu v Buckinghamsko palačo.

Novi britanski kralj Karel III. pozdravlja množico, ki že več ur čaka na slovo od umrle kraljice Elizabete II. Foto: EPA
Novi britanski kralj Karel III. pozdravlja množico, ki že več ur čaka na slovo od umrle kraljice Elizabete II. Foto: EPA

Poleg tega je 73-letni monarh obiskal tudi londonsko policijo, ki jo v nedeljo in predvsem ponedeljek čaka največji varnostni zalogaj v njeni zgodovini. Na sedežu Scotland Yarda se je sešel z novim vodjo policije Markom Rowleyjem, londonskim županom Sadiqom Khanom in novo britansko notranjo ministrico Suello Braverman.

Bedenje princev

V petek zvečer je medtem ob kraljičini krsti potekalo bedenje, ki so ga vodili njeni štirje otroci – kralj Karel III., princesa Anna ter princa Andrew in Edward. Vsi so bili oblečeni v vojaške uniforme. Medtem ko je smelo na stotine ljudi še naprej hoditi mimo krste, je četverica približno 15 minut v popolni tišini stražila krsto.

Prenos pogreba za TV SLO 1

V ponedeljek bo prenos pogreba na 1. programu TV Slovenija med 11.40 in 14.05 ter 16.25 in 17.00.

Pred pogrebom britanske kraljice

Gre za tradicijo, imenovano "bedenje princev", ki so jo uvedli leta 1936 ob smrti kralja Jurija V., princesa Anna pa je do zdaj prva ženska, ki je v njej sodelovala.

Nocoj so na podoben način ob kraljičini krsti bedeli njeni vnuki in vnukinje, na čelu s princema Williamom in Harryjem, ki je ob tej priložnosti lahko nosil vojaško uniformo, prvič, odkar se je pred dvema letoma odpovedal kraljevim dolžnostim. Uniformo je oblekel na posebno prošnjo svojega očeta, kralja.

Valižanskemu princu in vojvodi Susseškemu se je pridružilo še šest preostalih kraljičinih vnukov: princesi Eugenie in Beatrice (hčerki princa Andrewa), Zara Tindall in Peter Phillips (otroka princese Anne) ter James, vikont Severna, in lady Louise (otroka princa Edwarda).

Kraljičini vnuki in vnukinje med bedenjem. Foto: Reuters
Kraljičini vnuki in vnukinje med bedenjem. Foto: Reuters

Incident ob kraljičini krsti

Dogajanje v dvorani Westminster je sicer v petek pozno zvečer zmotil incident, ko je neki moški stekel iz vrste žalujočih in se preveč približal kraljičini krsti. Policisti so ga nemudoma pridržali in odpeljali iz dvorane, poroča BBC.

Mediji poleg tega poročajo, da je neki 19-letnik spolno napadel dve ženski, medtem ko sta v vrsti čakali na vstop v dvorano Westminster. Pred policijo je skušal ubežati s skokom v Temzo, a so ga hitro ujeli in prepeljali v preiskovalni pripor.

Po podatkih londonskih reševalcev je med večurnim čakanjem zdravniško pomoč do zdaj potrebovalo približno 435 ljudi, večinoma zaradi poškodb glave, potem ko so omedleli.

Tuji voditelji prihajajo v London

Pred ponedeljkovim pogrebom se danes v Londonu že zbirajo prvi tuji voditelji. Karel III. ima tako na programu srečanje s premierji držav Commonwealtha – 14 nekdanjih kolonij, ki ostajajo del britanske monarhije, premierka Liz Truss pa pogovore s premierjema Nove Zelandije in Avstralije.

S kitajskega zunanjega ministrstva so sporočili, da se bo na povabilo Londona v imenu Pekinga pogreba udeležil podpredsednik Vang Čišan kot posebni odposlanec voditelja Ši Džinpinga. Odnosi med Londonom in Pekingom so zaradi gospodarskih in zunanjepolitičnih tem močno zaostreni. Še dodatno jih je zapletla odločitev britanskih poslancev, da kitajski delegaciji zaradi sankcij, ki jih je Peking uvedel proti nekaterim izmed njih, ne dovolijo obiska krste pokojne kraljice.

Kraljica