"Če ne moremo razumeti politik in programov naše vlade, ne moremo dati privoljenja zanje," meni Snowden. Foto: Posnetek iz spletne strani WikiLeaks. Foto:
Snowden opozarja

Snowden, ki je svetu razkril podrobnosti in obseg ameriškega vohunjenja in nadzora svetovnih telekomunikacij, se je pojavil v prvem videoposnetku, odkar se je pred ameriškim pregonom zatekel v Rusijo. "Če ne moremo razumeti politik in programov naše vlade, ne moremo dati privoljenja zanje," je v sicer kratkem posnetku dejal Snowden.

Videoposnetek je objavil WikiLeaks, po njihovih navedbah pa je nastal v sredo, ko se je Snowden srečal s skupino upokojenih uslužbencev ameriških obveščevalnih agencij. Ti so Snowdnu v Moskvi podelili nagrado za integriteto v obveščevalnih dejavnostih. Snowden je ob tem znova opozoril na nevarnosti NSA-jevega nadzora. Kot je dejal, je vohunjenje brez razločevanja daleč stran od legitimnih programov vohunjenja.

"Ljudje po vsem svetu spoznavajo, da nas ti programi ne delajo varnejših, da škodijo našemu gospodarstvu, naši državi, omejujejo našo možnost govoriti in misliti, živeti in biti ustvarjalen, vzpostavljati odnose in se svobodno povezovati," je dejal. "Imamo izvršno oblast, ministrstvo za pravosodje, ki ni pripravljeno preganjati visokih funkcionarjev, ki so lagali kongresu in državi ... nič pa jih ne bo zaustavilo pri preganjanju nekoga, ki jim je povedal resnico."

Snowdnu priznanje za integriteto
Na dogodku je eden izmed četverice nekdanjih agentov, nekdanji analitik Cie Ray McGovern, Snowdnu podelil simbolično nagrado, svečnik, kot priznanje za integriteto v njihovem poklicu. Odkar mu je Rusija avgusta podelila azil, ni znano, kjer se Snowden giblje.

V Moskvo je sicer v četrtek pripotoval Snowdnow oče Lon. Kot je dejal ob prihodu, se je želel na lastne oči prepričati, da je njegov sin zdrav in na varnem.

Spomnimo, Edward Snowden je v Moskvo priletel iz Hongkonga 23. junija. ZDA so mu preklicale potni list, zato je več tednov ostal ujet na tranzitnem območju letališča Šeremetjevo, medtem ko so ruske oblasti razmišljale, ali naj ga izročijo ZDA ali naj mu pomagajo. Letališče je zapustil 1. avgusta, potem ko mu je Kremelj odobril začasni politični azil.

Snowden opozarja