V ZDA so zelo glasni tudi nasprotniki homoseksualcev. Foto: EPA Foto:
V ZDA so zelo glasni tudi nasprotniki homoseksualcev. Foto: EPA Foto:

"Nisem vprašal," je tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs povedal novinarjem, ko so ga vprašali o tem, ali se predsednik Obama strinja s Carterjevimi izjavami. A nejeverni novinar je vztrajal: "Hočete reči, da nihče ni govoril s predsednikom o komentarjih Jimmyja Carterja?"
"Hočem vam povedati, da nihče, za katerega bi jaz vedel, ni govoril s predsednikom o Carterjevih izjavah," je odgovoril Gibbs.
Carterja so v intervjuju za spletno stran The Big Think prejšnji teden vprašali, ali bi veliko Američanov volilo homoseksualca za predsednika. "Odgovor je: da," je bil jasen.
"Ne vem za naslednje volitve, a mislim, da v bližnji prihodnosti. Korak za korakom smo se namreč zavedeli, da ima vprašanje istospolne usmerjenosti enake priskutne in progresivne elemente, kot ko smo se ukvarjali z vprašanjem barve kože," je še dodal 86-letni demokrat.
Do ponovnega odprtja razprave o istopspolnosti na najvišjih položajih prihaja v času, ko je ameriški senat končno glasoval za odpravo prepovedi odkritega služenja homoseksualcev v vojski. Ukrep naj bi danes podpisal še predsednik Barack Obama.