Rolf Harris je štiri dekleta spolno zlorabljal kar dvajset let. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Rolf Harris je štiri dekleta spolno zlorabljal kar dvajset let. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Spolne zlorabe so se dogajale v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Njegova najmlajša žrtev je bila stara sedem let. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Harrisa, ki je rojen v Avstraliji, a je večji del življenja preživel v Veliki Britaniji, so osumili vpletenosti v pedofilijo zgolj slučajno. Namreč, po odmevnem primeru obtožbe še enega priljubljenega BBC-jevega otroškega voditelja Jimmyja Savila so prišli na sled tudi Harrisu.

Savil je umrl leta 2011, star 84 let, sodišče pa ga je naslednje leto spoznalo za krivega številnih posilstev mladoletnikov in pedofilije. Policija je glede njegovega primera prejela več kot 500 prijav spolnih zlorab. Glede na najnovejše podatke naj bi žrtve iskal tudi po bolnišnicah, domovih za starejše in celo mrtvašnicah.

Zlorabljal jo je v prisotnosti hčere
Zgodba pri Harrisu je bila nekoliko drugačna. Ko se je njegovo ime pojavilo v javnosti, je spregovorila ena od njegovih žrtev. To je bila hčerina prijateljica, ki jo je zlorabljal od njenega 13 do 19 leta starosti. Na sodišču je med drugim izjavila, da ji je uničil življenje in njeno "otroško nedolžnost". V nekem primeru jo je nadlegoval celo v prisotnosti svoje hčere, ko je ta spala v isti sobi.

Sodišče je Harrisa obsodilo že v ponedeljek, ko se je končalo sojenje. Spoznalo ga je za krivega v vseh 12 točkah obtožnice. Te ga bremenijo spolnih zlorab, nadlegovanj in zlorabe položaja. Kot je dejalo tožilstvo, mu ne bodo sodili zaradi domnevnega prenosa fotografij, na katerih so goli otroci.

Zlorabil svoj status in položaj
Spolne zlorabe so se dogajale v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Njegova najmlajša žrtev je bila stara sedem let. Sodišče je odločilo, da je Harris pri zlorabi žrtev uporabil svoj "status in položaj" ter da je imel priljubljeni otroški voditelj tudi svojo temno stran. Žrtev je dejala, da je bila po tem dogodku "jezen otrok", ki kot odrasla ženska ni mogla "vzpostaviti zaupanja z moškimi".

Ena izmed žrtev je dejala, da jo je otipaval po intimnih delih telesa, medtem ko ji je dajal avtogram v Hampshiru v 60. letih prejšnjega stoletja. Med drugim je bil obsojen tudi otipavanja najstnice, ki je delala kot natakarica na neki dobrodelni prireditvi v Cambridgeu v 70. letih.

Avstralka Tonyja Lee, ki se je v sodnem postopku odrekla pravici do anonimnosti, pa je priznala, da jo je Harris zlorabil kar trikrat v enem dnevu, ko je bila pri 15 letih z gledališko skupino na izletu v Veliki Britaniji.