Assange trdi, da so obtožbe o posilstvu politično motivirane. Foto: EPA
Assange trdi, da so obtožbe o posilstvu politično motivirane. Foto: EPA
Julian Assange
Assange brez potnega lista živi v Veliki Britaniji, kjer kuje nove načrte za prihodnost. Z britansko založbo Canongate Books je sklenil pogodbo o izidu avtobiografije. Foto: EPA

Kot je znano, Švedska zahteva izročitev 39-letnega Assangea zaradi suma posilstva dveh žensk med obiskom v tej državi avgusta letos, vendar pa Assange odločno zanika vse obtožbe. V Londonu so ga 16. decembra izpustili iz 9-dnevnega pripora proti plačilu varščine. Predati je moral svoj potni list, zanj pa velja tudi policijska ura.

Spletna stran WikiLeaks je pred dnevi sporočila, da so ameriške oblasti od Twitterja zahtevale posredovanje zasebnih sporočil, kontaktov, naslovov in osebnih podatkov na računih Juliana Assangea in še treh ljudi, med njimi islandske poslanke Birgitte Jonsdottir. Twitter je o teh zahtevah seznanil vpletene. V WikiLeaksu domnevajo, da sta podobne zahteve prejela tudi Facebook in Google, zato ju pozivajo, naj o tem obvestita uporabnike.

V ZDA naj bi po objavi zaupnih diplomatskih depeš na spletnih straneh WikiLeaksa razmišljali o vložitvi obtožnice proti Assangeu in zaposlenim na spletni strani zaradi vohunjenja. Trdijo, da je objava zaupnih depeš ogrozila varnost ljudi in otežila sodelovanje z drugimi državami.