Letos mineva šest let, odkar so ustanovili Guantanamo. Foto: MMC RTV SLO
Letos mineva šest let, odkar so ustanovili Guantanamo. Foto: MMC RTV SLO
Zagovorniki človekovih pravic trdijo, da gre za zmago načel pravičnosti. Foto: Reuters
Več pravic zapornikom v Guantanamu

Vrhovni sodniki so zgodovinsko odločitev, da imajo teroristični osumljenci v Guantanamu enake pravice kot ameriški državljani, sprejeli tesno, s petimi glasovi za in štirimi proti. Če bodo sodniki odločili, da so bili osumljenci pridržani nezakonito, jih bodo morali izpustiti na svobodo.

ni priznala statusa vojnega ujetnika, poroča dopisnica RTV-ja iz Washingtona Vlasta Jeseničnik.

Bush razočaran
V Guantanamu je trenutno okoli 270 zapornikov, ki so zdaj dobili pravico, da na civilnih sodiščih zahtevajo presojo zakonitosti svojega pridržanja. Eden izmed odvetnikov, ki zastopa teroristične osumljence, je dejal, da je to velik dan za ameriško pravosodje in zmaga načel pravičnosti. Sicer so odvetniki zapornikov vložili že več kot 100 pritožb, a po napovedih naj bi trajalo mesece, da se bodo postopki končali. Predsednik Bush, ki je trenutno na poslovili evropski turneji, je dejal, da bo odločitev sodišča spoštoval, kljub temu da se z njo ne strinja.

"Al Kaida bo dobila enake pravice kot ameriški državljani. Tega nismo omogočili nacistom," je odločitev jezno komentiral republikanski senator iz Južne Karoline Lindsay Graham. Zagovorniki spoštovanja človekovih pravic so potezo vrhovnega sodišča toplo pozdravile, Amnesty International je dejal, da gre "za nujen korak na poti k ponovni vzpostavitvi vladavine prava."

K. T.

Več pravic zapornikom v Guantanamu