Foto:
Foto:
Matična ladja Cassini bo na Zemljo pošiljala podatke, ki jih bo zbrala sonda Huygens.
Planet Saturn obkroža več lun.

Ameriško-evropska sonda Huygens naj bi v orbito Titana vstopila sredi januarja prihodnje leto, nato pa se bo spustila še na površje lune.

Na luni le 30 minut
Če je površje Titana dovolj trdo za pristanek, bo sonda na njem delovala le pol ure, saj ji bo po tem času zmanjkalo baterij.

Z raziskavo Titana, ki je v našem Sončevem sistemu edina luna z atmosfero, naj bi znanstveniki prišli tudi do spoznanj o nastanku Zemlje.

Atmosfero Titana večinoma sestavlja dušik, luna pa je večja od planetov Merkur in Pluton. Zaradi nizkih temperatur, ki dosegajo do minus 180 stopinj Celzija, Titan ni primeren za življenje, znanstveniki pa želijo ugotoviti, ali na površju obstaja tekočina, kot so jezera, napolnjena z metanovimi padavinami.

Sedem let do Saturna
Manj kot tri metre široka sonda je za pot od Zemlje do Saturna, ki je dolga tri in pol milijarde kilometrov, potrebovala sedem let. Na površje Titana se bo spustila s pomočjo treh padal, ki naj bi ji pomagala zmanjšati hitrost, medtem pa bodo izredno občutljivi inštrumenti beležili sestavo atmosfere. Pristanek na površju naj bi trajal dve uri in pol.

Sondo Huygens je oblikovala Evropska vesoljska agencija (ESA), pri misiji do Saturna in Titana pa skupaj sodelujeta ESA in Ameriška vesoljska agencija NASA.