Puigdemont je za svojega naslednika nominiral zaprtega nekdanjega vodjo ANC-ja Jordija Sancheza, a španska vlada se tudi z njegovim imenovanjem ne strinja. Foto: EPA
Puigdemont je za svojega naslednika nominiral zaprtega nekdanjega vodjo ANC-ja Jordija Sancheza, a španska vlada se tudi z njegovim imenovanjem ne strinja. Foto: EPA
Ben Emmerson
Puigdemontov odvetnik Ben Emmerson je predstavil Puigdemontovo pritožbo odboru Združenih narodov za človekove pravice, v kateri trdi, da mu je te Španija kratila. Foto: EPA

Španska vlada je sicer pozdravila umik predsedniške kandidature nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta, ki je na mesto voditelja pokrajine po svojem umiku nominiral Sancheza.

Vlada je v petek sporočila, da ne bo sprejela nobenega kandidata, ki je v priporu, v izgnanstvu ali kandidata, ki je obtožen v povezavi z razglasitvijo katalonske neodvisnosti, poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News.

Tiskovni predstavnik španske vlade Inigo Mendez de Vigo je povedal, da je "vladanje zelo zapleteno in zahteva veliko časa", tako da vlade ne more voditi nekdo, ki je v priporu ali v tujini. Dodal je, da vlada ne bo privolila v nobeno obliko prisege na daljavo ali prek zastopnika.

Nekdanji vodja aktivistov Sanchez je v preiskovalnem priporu brez možnosti plačila varščine že več kot štiri mesece, čaka ga sojenje zaradi obtožb vstaje in upora. Španski pravosodni minister Rafael Catala je sporočil, da bo vrhovno sodišče odločalo o tem, ali bo lahko Sanchez zapustil pripor. Po njegovem mnenju je sicer prisega iz zapora "v nasprotju z vsako logiko".

Vlada je sicer nasprotovala tudi Puigdemontovi kandidaturi. Če bi poskusil vladati iz Bruslja, bi Madrid ohranil neposredno upravljanje sicer avtonomne Katalonije. Začasen nadzor v skladu s špansko ustavo je vlada prevzela oktobra, ko je katalonski parlament razglasil neodvisnost.

Katalonci neusklajeni glede Sancheza
Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent sicer Sancheza še ni uradno predlagal za kandidata za vodenje Katalonije, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Mediji so v preteklih dneh poročali, da naj bi bile stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, o Sanchezovi kandidaturi neusklajene. Levičarska stranka CUP je že sporočila, da kandidature Sancheza ne bo podprla oziroma se bo vzdržala glasovanja.

Odstavljeni katalonski predsednik Puigdemont je na družbenem omrežju Twitter v četrtek potrdil umik kandidature za ponoven mandat. Kot je zapisal, je odpoved kandidaturi edini način za oblikovanje nove katalonske vlade.

Puigdemont s pritožbo na ZN
Medtem je tudi vložil pritožbo na odbor Združenih narodov za človekove pravice zaradi kršenja njegovih pravic od španske vlade. Kot je v petek pojasnil njegov odvetnik Ben Emmerson, je namen tega postopka, da bi vlada v Madridu privolila v pogajanja s predstavniki Katalonije.

Tiskovni predstavnik španske vlade Mendez de Vigo je medtem že zavrnil pritožbo in poudaril, da v preteklih mesecih v mednarodni skupnosti ni bilo odziva na Puigdemontove trditve o kršenju pravic.