Že pred glasovanjem je bilo jasno, da predlog proračuna ne bo prejel zadostne podpore. Sanchezovi socialisti v parlamentu zasedajo manj kot četrtino sedežev (84), do zdaj pa so se zanašali predvsem na podporo manjših strank, ki pa niso podprle predloga.

Španski premier Pedro Sanchez se je znašel v zahtevnem položaju. Foto: Reuters
Španski premier Pedro Sanchez se je znašel v zahtevnem položaju. Foto: Reuters

Proti proračunu 191 od 350 poslancev. Katalonci odrekli podporo Sanchezu.
Za dopolnila, s katerimi so blokirali predlog proračuna, je glasovalo 191 od 350 poslancev. Med njimi so bili poslanci konservativne Ljudske stranke (PP), liberalne stranke Ciudadanos, ter tudi poslanci dveh katalonskih strank, ki zagovarjata neodvisnost te španske pokrajine. Danes so mu slednji odrekli podporo v protest proti sojenju nekdanjim katalonskim voditeljem zaradi sodelovanja pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije, ki se je začelo v torek.

Ministrica, pristojna za proračun, Maria Jesus Montero je po glasovanju povedala, da "skuša desnica zaustaviti družbeni napredek tega proračuna in te vlade". "Skuša preprečiti, da bi se država premaknila naprej," je še dejala in dodala, da bi lahko zdaj razpisali predčasne volitve. Premier bo končno odločitev sporočil v petek po zasedanju vlade.

Casado: Konec poti za Pedra Sancheza kot premierja
Za predčasne volitve se je po glasovanju zavzel predsednik opozicijske Ljudske stranke (PP) Pablo Casado, ki je poudaril, da zavrnitev proračuna pomeni "konec poti za Pedra Sancheza kot premierja". Da se mora Sanchez umakniti s položaja, pa je dejal tudi vodja Ciudadanosa Albert Rivera.

Španski mediji: Volitve 28. aprila ali 26. maja

Redne parlamentarne volitve bi sicer morale potekati leta 2020, a se že vse od nastopa manjšinske vlade lani poleti ugiba, ali bo socialistu Sanchezu uspelo izpeljati mandat. Predčasne parlamentarne volitve bi lahko po poročanju španskih medijev potekale 28. aprila ali 26. maja, ko bodo v Španiji tudi evropske, regionalne in lokalne volitve. Glede na trenutne javnomnenjske raziskave bi večino v parlamentu osvojile stranke z desnega političnega spektra – PP, Ciudadanos in skrajno desna stranka Vox. Te socialistični vladi očitajo popuščanje zagovornikom katalonske neodvisnosti.