Vladni predlog naj bi v Španiji omejil nošnjo burk in nikabov v javnih in državnih ustanovah, ne bo pa je prepovedal. Foto: EPA
Vladni predlog naj bi v Španiji omejil nošnjo burk in nikabov v javnih in državnih ustanovah, ne bo pa je prepovedal. Foto: EPA
Nikab
Nošnjo nikaba sekularna režima v Siriji in Egiptu razumeta kot politično podporo prepovedanim islamističnim strankam in gibanjem. Foto: Reuters

Španski senat je konec junija potrdil predlog, v katerem vlado premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera poziva k prepovedi burk in nikabov na javnih krajih. Predlog za prepoved nošenja burk v javnosti je vložila opozicijska Ljudska stranka, ki je poudarila, da gre za ukrep za varstvo pravic žensk.

Socialisti načrtujejo delno prepoved
Vladajoči socialisti popolni prepovedi burk nasprotujejo in so z večino v kongresu zavrnili opozicijski predlog, saj je vlada že pred časom napovedala delno prepoved, predvsem v javnih in državnih ustanovah. Pravosodni minister Francisco Caamano je potrdil, da bo delna prepoved nošenja burk in nikabov v javnosti vključena v zakon o verski svobodi, ki je trenutno v pripravi in ki naj bi v izrazito katoliški Španiji okrepil laično družbo in verski pluralizem.

Najbolj zagreti za prepoved Katalonci
V Španiji živi približno dva milijona muslimanov, vendar je burke, ki ženskam v celoti prekrivajo obraz, le redko mogoče opaziti v javnosti. Med španskimi regijami glede prepovedi burk izstopa gospodarsko najmočnejša Katalonija, kjer je veliko tujih priseljencev. Devet katalonskih mest, med njimi Barcelona, se je tako v zadnjem času odločilo za prepoved teh muslimanskih oblačil na lokalni ravni ali pa o tem še razmišljajo. Kljub temu pa je katalonski parlament 1. julija zavrnil predlog o prepovedi burk in nikabov v javnosti.

Val prepovedi po Evropi
Prepoved burk in nikabov je vprašanje, ki se je prebilo med glavne teme v Evropski uniji, potem ko sta letos Belgija in Francija sprejeli zakona o prepovedi nošnje teh muslimanskih pokrival. Kljub vsemu morata zakona potrditi še oba državna senata, kar je še posebej v Belgiji vprašljivo. Podobni predlogi zakonov so se pojavili tudi v številnih drugih evropskih državah: na Nizozemskem, v Italiji, Avstriji, na Danskem, v Švici in Veliki Britaniji.

Brez nikabov v sirskem šolstvu
Za podoben ukrep se je odločila tudi Sirija, ki je sicer večinsko muslimanska država, a ji vlada sekularni režim Bašarja Al Asada. Vlada je univerzitetnim študentkam in profesoricam prepovedala nošenje nikabov - muslimanskega oblačila, ki prekriva celotno telo in obraz brez oči. Prepoved se nanaša na vse javne in zasebne univerze, njen cilj pa je zaščititi sekularno identiteto Sirije. Na stotine osnovnošolskih učiteljic, ki so na državnih šolah nosile nikabe, so sicer že prejšnji mesec premestili na delovna mesta v javni upravi.