Za ustvarjanje in deljenje podob so bili odgovorni najstniki, stari med 13. in 15. letom, je sporočila policija. Foto: EPA
Za ustvarjanje in deljenje podob so bili odgovorni najstniki, stari med 13. in 15. letom, je sporočila policija. Foto: EPA

Policija je začela primer preiskovati lani, potem ko so starši v mestu Almendralejo v pokrajini Extremadura prijavili širjenje lažnih golih fotografij njihovih hčerk na omrežju WhatsApp.

Mati ene izmed deklet je dejala, da so bila številna dekleta "povsem prestrašena in so doživljala hude napade tesnobe, saj so to prenašala v tišini". Kot je dejala, so se deklice bale povedati, kaj se dogaja, v strahu, da jih bodo za to okrivili, poroča Guardian.

Policija je sporočila, da bili najstniki, stari med 13. in 15. letom, odgovorni za ustvarjanje in deljenje podob.

V torek je sodišče za mladoletne osebe v Badajozu sporočilo, da je mladoletnike obsodilo v 20 točkah, ki se nanašajo na ustvarjanje podob zlorab otrok, in še 20, ki se nanašajo na kršitev moralne integritete njihovih žrtev.

Vsak od obtoženih je bil obsojen na leto dni dolgo kazen, v okviru katere bo moral obiskovati predavanja o spolni enakosti in odgovorni rabi tehnologije.

V skladu s špansko zakonodajo mladoletniki ne morejo biti obtoženi, ampak njihove primere obravnava služba za zaščito otrok, ki jih lahko prisili, da se udeležijo tečajev za rehabilitacijo.

Združenje Malvaluna, ki je zastopalo prizadete družine, je sporočilo, da ima primer širši pomen za špansko družbo. Poudarili so pomen o izobraževanju o enakopravnosti moških in žensk ter potrebo po ustrezni spolni izobrazbi v šolah, da se otroci o spolnosti ne bodo učili iz pornografije, ki "ustvarja več seksizma in nasilja".