Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent se mora zdaj odločiti med vztrajanjem pri Sanchezu, imenovanjem novega kandidata ali preložitvijo seje parlamenta. Foto: Reuters
Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent se mora zdaj odločiti med vztrajanjem pri Sanchezu, imenovanjem novega kandidata ali preložitvijo seje parlamenta. Foto: Reuters
Katalonski parlament
Katalonski parlament je na ponedeljkovi seji nameraval glasovati o novem voditelju regije. Na sedežih z rumenima trakoma sta nekoč sedela predsednik Carles Puigdemont, ki je prebegnil v Bruselj, in zaprti podpredsednik Oriol Junqueras. Foto: Reuters

Katalonski parlament je nameraval na ponedeljkovi seji glasovati o Sanchezovi kandidaturi za voditelja regije, po glasovanju pa bi Sanchez ob najverjetnejši potrditvi tudi prisegel kot novi predsednik.

Sodišče je izpustitev zavrnilo zaradi "tveganja ponovitve kaznivega dejanja", poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News. Ustavno sodišče je sicer že v sredo zavrnilo njegovo splošno prošnjo za izpustitev.

Zdaj so oči javnosti uprte v stranke, ki zagovarjajo neodvisnost, ki se morajo odločiti, kako naprej. Končno odločitev mora sprejeti predsednik parlamenta Roger Torrent, ki lahko vztraja pri Sanchezovi kandidaturi.

Tako bi o njem glasovali na daljavo, čeprav osrednja vlada v Madridu temu nasprotuje in vztraja, da mora biti kandidat osebno prisoten na glasovanju. Druga možnost je, da preloži sejo parlamenta, tretja pa je imenovanje novega kandidata.

Bo Torrent vztrajal pri Sanchezu?
Če bo vztrajal pri Sanchezu, bo oblikovanje katalonske vlade še naprej blokirano. Tako bi Madrid ohranil upravljanje sicer avtonomne Katalonije, kar je zaradi lanske razglasitve neodvisnosti uvedel v skladu s 155. členom ustave.

Neodvisnosti naklonjeni lista Skupaj za Katalonijo in levi republikanci (ERC) so pretekli teden podprli kandidaturo Sancheza, nekdanjega voditelja vplivnega civilnodružbenega gibanja ANC, ki je zaradi sodelovanja v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije že od oktobra v priporu.

Pred tem se je nekdanji predsednik in vnovični favorit Carles Puigdemont odpovedal kandidaturi, saj mu ob vrnitvi v Španijo grozi takojšnja aretacija, španske oblasti pa ne dopuščajo vladanja iz tujine, za novega predsednika pa je takrat predlagal Sancheza.