Morilec s finske srednje šole je svoj pokol napovedal na spletu, a ga nihče ni odkril. Foto: EPA
Morilec s finske srednje šole je svoj pokol napovedal na spletu, a ga nihče ni odkril. Foto: EPA
Morilec na Finskem je opozorilo objavil na spletu, a ga nihče ni opazil. Foto: Reuters
Čo Seung Hui
Južnokorejski študent je po pokolu sodil še sebi. Foto: EPA

Avtorski videoposnetki, ki jih morilci (ali potencialni morilci) objavljajo na spletni strani YouTube, so postali priljubljeno sredstvo neuravnoteženih posameznikov in sodobnih morilcev, ki si želijo, da bi ves svet dobil njihovo sporočilo. Taka sporočila namreč hitro obkrožijo svet, njihovo sporočilo pa je veliko učinkovitejše kot pisno.

YouTube nadomestil pisma
"Pred 50 ali 25 leti so morilci pisali pisma, zdaj pa uporabljajo YouTube," je povedal Mike Barry, britanski profesor kriminalne psihologije. "Mladi ljudje uporabljajo kamere, fotografske aparate in YouTube namesto papirja in svinčnika," je še povedal Berry.

Obstaja bojazen, da bi spletni morilci z objavljanjem svojih sporočil na svetovnem spletu postavili zgled mladostnikom, ki bi jih lahko posnemali. Vendar pa Berry pravi, da množičnega posnemanja pokolov po vsej verjetnosti ne bo, a da bodo zagotovo ljudje, ki bodo hoteli kaj povedati, za sporočanje svetu uporabili podoben način.

Mladostnik prepričan o svojem prav
Na srednji šoli Jokela na jugu Finske je 18-letni učenec s pištolo med poukom hodil po šolskih hodnikih, trkal na vrata in streljal vanje, zaradi česar so morali učenci pobegniti skozi okna. Med streljanjem je bilo na šoli več kot 400 dijakov, med žrtvami pa je bila poleg dveh dijakinj in petih dijakov tudi ravnateljica šole.

Napadalec se je po streljanju ustrelil v glavo, pozneje pa je v bolnišnici umrl. Že pred pokolom se je na YouTubu pojavil posnetek šole Jokela, v ozadju je donela hrupna pesem "Stray Bullet", pod posnetkom pa je bilo objavljeno sporočilo "Pripravljen sem umreti za svoja načela". Po pomoru so posnetek takoj odstranili s svetovnega spleta.

Virginijski študent razočaran nad svetom
Poleg morilca na finski srednji šoli Jokela, ki je ubil osem ljudi, je pred nekaj meseci svoj videoposnetek objavil tudi 23-letni južnokorejski študent Čo Seung Hui, ki je na univerzi v Virginii ubil 32 ljudi, potem pa si je sodil še sam. Pred pokolom je Južni Korejec, ki je veljal za mirnega, tihega in neopaznega študenta, posnel samega sebe, posnetki pa so ga prikazali, kako vrti pištoli in grozi v kamero. Storilec je bil jezen in razočaran nad svojimi sošolci in ameriškim načinom življenja, kar ga je vodilo v nasilno dejanje.

B. T.