Stavko so organizirali največji sindikati v državi, ki pričakujejo, da se ji bo pridružilo približno tri milijone ljudi. Foto: EPA
Stavko so organizirali največji sindikati v državi, ki pričakujejo, da se ji bo pridružilo približno tri milijone ljudi. Foto: EPA
Portugalska
24 ur bo močno ohromljen ves javni promet po državi, zato pričakujejo velike zamude in zastoje. Foto: EPA

Portugalski sindikati so 24-urno stavko napovedali zaradi ostrih varčevalnih ukrepov, ki jih je napovedala vlada premierja Pedra Passosa Coelha. Zaradi stavke je ohromljeno delovanje javnega prometa po vsej državi, saj stojita podzemni železnici v Lizboni in Portu, trajekti v prestolnici pa naj bi imeli precejšnje zamude.

Zamude je mogoče pričakovati tudi na treh največjih letališčih v državi, v Lizboni, Portu in Faru, saj so zaradi stavke nadzornikov letalskega promet odpovedali kar nekaj poletov, vozila pa naj bi le polovica mestnih in medmestnih avtobusov.

Delo bo ohromljeno tudi v šolah, bolnišnicah in drugih javnih zdravstvenih ustanovah, saj so se stavki pridružili tudi učitelji in zdravstveni delavci, pa tudi na tisoče drugih javnih uslužbencev. Tokratna stavka je ena največjih v portugalski zgodovini, saj so množična udejstvovanja na Portugalskem precej redka. Poleg stavke naj bi v 30 mestih potekali tudi protesti.

Stavkalo naj bi tri milijone ljudi
Največja sindikata CVTP in UGT pričakujeta, da se bo stavke udeležilo približno tri milijone ljudi, saj jih je približno toliko sodelovalo tudi pri stavki pred letom dni, ki je potekala proti varčevalnim ukrepom tedanje vlade. Generalni sekretar sindikata UGT Joao Proenca je povedal, da je stavka izraz ogorčenosti in nezadovoljstva ljudi, ki se bojijo, da bodo varčevalni ukrepi močno posegli v njihove pravice.

Ni še jasno, kako se bo stavki pridružil zasebni sektor, so pa v Volkswagnovi tovarni Autoeuropa blizu Lizbone že napovedali, da bodo danes ustavili proizvodnjo, saj se bojijo, da bo stavka vplivala na njihove dobavitelje.

Nižje plače v javni upravi in višji davki
Vlada pod vodstvom premierja Pedra Passosa Coelha je nove ostre varčevalne ukrepe sprejela v zameno za 78 milijard evrov vredno posojilo Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, ki ga je prejela kot tretja država Evropske unije, po Grčiji in Irski. O ukrepih naj bi portugalski parlament dokončno odločal naslednji teden, Coelho pa pojasnjuje, da za Portugalsko ni druge možnosti, kot da zmanjša vladno porabo.

Ukrepi, ki so presenetili številne Portugalce, med drugim predvidevajo znižanje plač vseh javnih uslužbencev, z ukinitvijo božičnic in regresov, zmanjšali naj bi proračun za javno zdravstvo in obrambo ter povišali davke. Tako želi vlada znižati javnofinančni primanjkljaj in javni dolg. Portugalski javnofinančni primanjkljaj je lani znašal 9,8 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa naj bi se ustavil pri 4,5 odstotka BDP-ja.