Palestinski protestniki so izraelske policiste obmetavali s kamenjem. Foto: Reuters
Palestinski protestniki so izraelske policiste obmetavali s kamenjem. Foto: Reuters

Mladi palestinski protestniki so se zbrali okoli mošeje in metali kamenje v izraelske policiste, ki so vstopili v mošejo. Policija je odgovorila s solzivcem in aretirala dva Palestinca. Med izgredi je bilo lažje poškodovanih pet policistov.

Protestniki se bojijo, da bo Izrael spremenil pravila, po katerih bi lahko Judje na območju mošeje tudi molili, medtem ko so ga do zdaj lahko le obiskovali.

Napetosti so se v zadnjih dneh stopnjevale, potem ko je izraelski obrambni minister Moše Jalon prepovedal muslimanski skupini, ki sta omejevali dostop Judov do območja mošeje Al Aksa.

EU je opozoril na provokacije, ki se pojavljajo med izgredi pred mošejo, in pozval k mirnemu odzivu vseh vpletenih in spoštovanju statusa quo na svetih krajih.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pozval Združene narode k posredovanju in kritiziral Izrael. Generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu je v telefonskem pogovoru dejal, da je posredovanje izraelske policije na območju mošeje nesprejemljivo in da povzroča močno nezadovoljstvo med muslimani.

Izgredi in nasilje se nadaljujejo kljub pozivom k zadržanosti ZN-a in ZDA. Z opozorilom se je odzvala tudi Jordanija, ki ima skrbniške pravice nad muslimanskimi svetimi kraji v Jeruzalemu.

Spopadi potekajo v času, ko Judje praznujejo začetek novega leta, območje Tempeljskega griča, ki velja za tretji najsvetejši kraj za muslimane, pa je tudi najsvetejši judovski kraj.