Palestinci so se odzvali na pozive muslimanskih voditeljev in protestirali proti obnovitvenim delom ob mošeji. Foto: EPA
Palestinci so se odzvali na pozive muslimanskih voditeljev in protestirali proti obnovitvenim delom ob mošeji. Foto: EPA
Nemiri v Jeruzalemu

Ob koncu svete petkove molitve je v okolico mošeje v Jeruzalemu, kjer je po ocenah policije molilo 9.000 vernikov, vdrlo na stotine policistov, ki so streljali na protestnike in spuščali plin, da bi razgnali množico. V spopadih naj bi bilo ranjenih 15 policistov in devet protestnikov, 17 protestnikov pa je policija aretirala.

Palestinski protestniki so pred mošejo metali kamenje, nekateri so se celo zaprli v mošejo in niso hoteli ven. Policija se boji, da bi spopadi lahko sprožili hujši val nasilja, ker je prostor pomemben tako Palestincem kot Izraelcem.

Izraelska dela ujezila muslimane
Izraelske oblasti na tempeljski gori okrog mošeje Al Aksa, ki je tretje največje muslimansko svetišče, izvajajo obnovitvena dela, kar je ujezilo muslimane. Muslimanski voditelji so zato vernike pozvali k protestom, izraelske oblasti pa so prosili, naj prenehajo dela, saj bi to lahko poškodovalo temelje mošeje.

Sveto mesto za eno in drugo stran
Za muslimane je mošeja Al Aksa sveti prostor, ker je tam prerok Mohamed izvajal svoje prve molitve in se od tam dvignil v nebesa. Za Izraelce pa je to prostor, kjer sta stala prvi in drugi tempelj, tam pa je tudi skala, kjer je Abraham žrtvoval svojega sina.

Nemiri v Jeruzalemu