V preteklih letih je bilo zaradi vprašanja beguncev že več sporov med italijansko in malteško vlado. Foto: EPA
V preteklih letih je bilo zaradi vprašanja beguncev že več sporov med italijansko in malteško vlado. Foto: EPA

Po navedbah malteške strani je bil kraj, kjer so prestregli begunce, bližje italijanskemu otoku Lampedusa kot pa Malti. "Italijani so kršili lastne pravne in humanitarne obveze," je dejal malteški notranji minister Carm Mifsuda Bonnici.

Že pred sporom je italijanski notranji minister Roberto Maroni v četrtek Malti očital, da je zamujala pri pomoči beguncem pred Lampeduso, ko je v sredo v nesreči čolna utonilo 250 beguncev. Čoln z begunci naj bi se prevrnil v malteških ozemeljskih vodah, vendar je Malta poklicala na pomoč Italijo, ker naj sama ne bi imela na nobene ladje na razpolago za pomoč beguncem.

Skupen nadzor tunizijske obale
Medtem sta se Italija in Francija dogovorili za skupno strategijo v boju proti nezakonitemu priseljevanju. Obe državi bosta z letali in ladjami nadzorovali obalo Tunizije, da bi tako zaustavili val beguncev iz te severnoafriške države.

Skupne patrulje bodo nadzor opravljale v okviru agencije Evropske unije za zunanje meje (Frontex). Francoski notranji minister Claude Gueant je po dogovoru povedal, da niti Italija niti Francija nista dolžni sprejemati tunizijskih beguncev.

Italija in Francija bosta oblikovali tudi skupino za prevzemanje pobud na področju boja proti nezakonitemu priseljevanju.

Med državama je bilo v zadnjem času nekaj prepirov glede več kot 20.000 priseljencev iz Tunizije, ki so v zadnjih tednih nezakonito prispeli v Italijo. Ko se je izvedelo, da Francija priseljence, ki jim uspe prečkati italijansko-francosko mejo, vrača v Italijo, je Rim napovedal, da bo več tisočim priseljencem v državi dal začasna dovoljenja za bivanje, s katerimi bodo lahko potovali v vse države schengenskega območja.

Gueant je dejal, da si Francija ne želi vala priseljencev, in ob tem pojasnil, da tudi tisti z začasnim dovoljenjem za bivanje ne bi mogli prečkati meje s Francijo, če ne bi imeli osebnih dokumentov in zadostnih finančnih sredstev.