Slikovit protest v Bruslju proti davčnim oazam po razkritju panamskih dokumentov. Foto: Reuters
Slikovit protest v Bruslju proti davčnim oazam po razkritju panamskih dokumentov. Foto: Reuters

V 1.800 besed dolgem manifestu "John Doe" sporoča, da ni nikdar delal za kakšno vohunsko agencijo ali vlado, kot motiv za svoje dejanje pa navaja "enakost dohodka", poroča BBC. Neimenovani žvižgač je vse pridobljene dokumente pred dobrim letom posredoval nemškemu časniku Süddeutsche Zeitung, zdaj pa svetovne vlade poziva k takojšnjemu ukrepanju pri preprečitvi "kriminala elit", svetovno javnost pa k revoluciji proti skritim in zaščitenim.

3. aprila objavljeni panamski dokumenti, last panamske odvetniške pisarne Mossack Fonseca, so razkrili, kako se nekateri najpremožnejši posamezniki in podjetja ob pomoči davčnih oaz izogibajo plačevanju davkov in sankcijam. Pri Mossack Fonseci, kjer so svojim strankam pri teh utajah domnevno pomagali, zanikajo, da bi storili kar koli nezakonitega, in pravijo, da so žrtve vdora.

Dokumente je preiskovalo na stotine preiskovalnih novinarjev z vsega sveta (pri nas ekipa z Dela pod vodstvom Anuške Delić), ki so pri analiziranju največje kopice tajnih podatkov do zdaj od septembra lani v strogi tajnosti sodelovali z Mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev (ICIJ).

"Revolucija bo digitalizirana"
"Neenakost dohodka je eden od ključnih problemov našega časa. Bankam, finančnim regulatorjem in davčnim oblastem je spodletelo. Sprejete so bile odločitve, ki so prizanesle bogatim, namesto tega pa so se osredotočile na državljane s srednjim in nizkim dohodkom," je v manifestu, naslovljenem Revolucija bo digitalizirana, zapisal žvižgač.

"Podjetje Mossack Fonseca sem izpostavil z mislijo na njegova ustanovitelja, njegove zaposlene in stranke. Vsi bi morali odgovarjati za svojo vlogo v kriminalnih dejanjih, pri katerih sodelujejo. Doslej jih je prišla na dan zgolj peščica. Trajalo bo še leta, najverjetneje desetletja, da bodo umazana dejanja podjetja popolnoma razkrita," v pismu svetovni javnosti še opozarja vir, za katerega se ne ve niti to, ali je moški ali ženska.