Protestniki so se s policisti spopadli tudi pred vladno palačo. Foto: EPA
Protestniki so se s policisti spopadli tudi pred vladno palačo. Foto: EPA
Srbski protestnik v Beogradu
Sprva mirni protesti pred ameriškim veleposlaništvom so se kmalu sprevrgli v nasilne. Foto: Reuters
Poslopje EU-ja v Kosovski Mitrovici
Po incidentu so poslopje EU-ja zavarovale kosovske varnostne sile. Foto: EPA
Zaskrbljenost slovenskega gospodarstva
Nasilje v Beogradu

Novem Sadu pa so pred nakupovalnim centrom Mercatorja izbruhnili spopadi s policijo.

Protestniki, med katerimi naj bi bili tudi pripadniki navijaških skupin, so se v Beogradu najprej zbrali pred veleposlaništvom ZDA, vanj metali kamenje in uničevali bližnje avtomobile. Pri tem naj bi bilo 30 ljudi ranjenih, med njimi tudi nekaj policistov in en novinar.

Protestniki so nato želeli vdreti v slovensko veleposlaništvo, pri čemer so razbili pročelje veleposlaništva in nekaj oken, v poslopje pa niso vdrli. Policija je takoj ukrepala in protestnike pregnala proč od območja veleposlaništva proti parku Kalemegdanu.

"Zelo nas skrbi informacija o vdoru srbskih protestnikov v veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu, zaradi katerega je slovenski minister dr. Rupel nocoj osebno protestiral pri srbskem kolegu Jeremiću. Minister dr. Rupel je zahteval, da srbske oblasti zagotovijo varnost slovenskim diplomatom in drugim slovenskim državljanom. Srbski minister je obljubil ustrezne ukrepe," je v izjavi za javnost zapisalo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve.

Protestniki pred ameriškim velposlaništvom so nosili srbske zastave in panoje z napisi: "Kosovo je Srbija", "Kosova ne damo" in "Reši Srbijo in ubij se, Koštunica". Udeleženci protesta so tudi vzklikali ime haaškega ubežnika Ratka Mladića.

Med drugim so nasilneži razbili tudi stekla dveh restavracij ameriške verige McDonald's. V eno naj bi celo priletela molotovka, razbili pa so tudi izložbo trgovine Benneton. Kasneje so se razmere v srbski prestolnici umirile.

Nasilje tudi pred Mercatorjem v Novem Sadu
O protestih poročajo tudi iz drugih srbskih mest: v središču Novega Sada, kjer stoji nakupovalno središče, ki je v lasti slovenskega trgovca Mercator. Izbruhnil je spopad med policisti in okoli 500 protestniki. Ti so za tem razbili stekla na več pekarnah v središču mesta, tudi tu pa je bila tarča restavracija McDonald's. Nekaj izgrednikov je policija prijela, nato pa se je vse skupaj umirilo.

O protestih so poročali tudi iz Niša in Banjaluke, kjer pa so ob budnem nadzoru policijskih sil potekali mirneje.

Bombi v Kosovski Mitrovici
V poslopji EU-ja in ZN-a v srbskem delu Kosovske Mitrovice na Kosovu so po razglasitvi neodvisnosti pokrajine priletele ročne bombe. Bomba, ki je priletela v zgradbo, po poročanju zahodnega diplomata ni povzročila večje škode. Poškodovano naj bi bilo le vozilo, ki ga uporabljajo pripadniki misije Sveta za sodelovanje in varnost v Evropi (Ovse).

V poslopje Evropske unije pa sta prileteli dve granati, zaradi česar je osebje, ki pripravlja vse potrebno za napotitev misije policijskih in pravnih strokovnjakov članic EU-ja, zgradbo zapustilo. Eksplodirala naj bi le ena granata.

Francoski pripadniki misije Nata na Kosovu (Kfor) pa so iz varnostnih razlogov z bodečo žico in betonskimi bloki zaprli most, ki deli Kosovsko Mitrovico na srbski in albanski del.

Srbski rezervisti na meji s Kosovom
Na administrativni meji med Kosovom in Srbijo so se v Merdaru zbrali tudi srbski vojaški rezervisti in prebivalci tamkajšnjih krajev. Veterani, ki so bili oblečeni v uniforme, so skušali prečkati mejo, a jim je to preprečila kosovska policija. Shod se je nato končal brez incidenta.

M. R.

Zaskrbljenost slovenskega gospodarstva
Nasilje v Beogradu