Foto: EPA
Foto: EPA

Protest je organiziralo Društvo združenih upokojencev, podprli sta ga Srbska lista, največja stranka Srbov na Kosovu, in nova stranka Srbska demokracija. Po poročanju Al Džazire so protestniki opozarjali na pogoste aretacije in vlaganje ovadb, na militarizacijo severnega Kosova ter upad kosovskih posebnih enot v institucije, ki se financirajo iz proračuna Srbije, kot so pošte, društva in ambulante.

"Odločitev, da se ukine dinar in nam onemogoči prejemanje pokojnin, pomeni, da s tem ukinjajo naša življenja," je na improviziranem odru dejala upokojenka Dušanka Đorović.

Po ocenah kosovske policije se je na protestu zbralo okoli 1800 ljudi vseh starosti, je poročala kosovska tiskovna agencija KoSSev, protest pa je potekal mirno. Protestniki, zbrani na Trgu bratov Milić, so nosili zastave in transparente z napisi "Pokojnino sem služil vse življenje, ne dam je Kurtiju", "To je okupacija" in "Evropa, odpri oči".

"Cilj te odločitve je, da ukine srbske institucije na tem območju, in ni uperjena le v manjšinske skupnosti, ki živijo tukaj, ampak tudi v del albanskega prebivalstva, ki prejema pokojnine v dinarjih," je povedal Dragiša Milović iz Srbske liste. "Žal po 25 letih lahko spregovorimo, da smo Srbi na Kosovu drugorazredni državljani."

Kosovski premier Albin Kurti je na družbenih omrežjih sporočil, da to ne pomeni ukinjanja dinarja, vendar mora biti vsaka transakcija na Kosovu potekati v evrih in da pravilnik centralne banke ne prepoveduje Srbiji, da financira državljane srbske skupnosti na Kosovu.

Ta uredba, opozarja Kurti, ščiti državljane pred organiziranim kriminalom, trgovino z orožjem in pranjem denarja. Z denarjem, ki se je pretakal čez kosovsko mejo, so se po njegovih besedah financirale kriminalne skupine. Dodal, da je centralna banka Kosova ponudila olajšave pri konvertiranju dinarja v evro in olajšala odpiranje računov v evrih.

Marko Milenković iz Nove društvene iniciative je za N1 dejal, da so srbski prebivalci Kosova precej nezadovoljni, zaskrbljeni in vznemirjeni zaradi odločitve Prištine. Ljudem primanjkuje denarja. "Ljudje ne morejo dvigniti svojih pokojnin in socialnih prejemkov in to so po mojem mnenju ljudje, ki so najbolj ogroženi," je povedal Milenković. Po njegovem mnenju Priština nima razumevanja za njihove težave in s srbskimi prebivalci ne komunicira.