Jeremić ima pred sabo težavno nalogo. Foto: EPA
Jeremić ima pred sabo težavno nalogo. Foto: EPA

Oktobra lani je sodišče na članice Združenih narodov naslovilo poziv, naj do 14. aprila letos povedo svoja stališča, ali je bila razglasitev neodvisnosti Kosova v skladu z mednarodnim pravom. Države bodo nato lahko še komentirale mnenja drugih držav, rok za to pa se bo iztekel 17. junija.

Izmenjavi stališč naj bi sledila splošna razprava, - datum zanjo še ni določen - , na kateri naj bi sodelovale vse zainteresirane strani, tudi predstavniki institucij Kosova. "Poskus odcepitve s strani predstavnikov kosovskih Albancev predstavlja jasno kršitev ustanovne listine ZN-a, ki zagotavlja državno suverenost in ozemeljsko celovitost vsem mednarodno priznanim državam, vključno s Srbijo," je v pismu zapisal Jeremić.

Oktobra lani je Generalna skupščina ZN-a na pobudo Srbije zaprosila ICJ za mnenje, ali je bila razglasitev neodvisnosti Kosova 17. februarja lani izvedena v skladu z mednarodnim pravom. Čeprav odločitev sodišča ni pravno zavezujoča in je zgolj posvetovalna, Jeremić meni, da bodo sklepi sodišča imeli posledice. "Sklepi sodišča bodo imeli dolgoročne posledice. Bodisi bodo preostala separatistična gibanja močno odvrnili od podobnih poskusov bodisi jih bodo
spodbudili k posnemanju ravnanja albanskih oblasti na Kosovu."

ICJ naj bi odločitev sporočil leta 2010. Do zdaj je Kosovo priznalo 54 držav, med njimi tudi večina držav članic EU-ja, medtem ko Srbija nasprotuje enostranski razglasitvi neodvisnosti svoje nekdanje pokrajine, pri čemer jo med drugim podpira tudi Rusija.

K. T.