Zgradba srbskega veleposlaništva v Skopju je ostala prazna, saj je Beograd odpoklical vse diplomatsko osebje. Foto: Reuters
Zgradba srbskega veleposlaništva v Skopju je ostala prazna, saj je Beograd odpoklical vse diplomatsko osebje. Foto: Reuters
Ivica Dačić in Aleksandar Vučić
Srbski zunanji minister Dačić (levo) bo predsedniku Vučiću (desno) predlagal, da Srbija spremeni stališče do imena "Makedonija", če bo ta res predlagala sprejem Kosova v Unesco. Foto: Reuters

Srbske oblasti so od obveščevalne službe pridobile "dovolj dokazov o zelo agresivnih dejavnostih proti srbskim institucijam", je sporočil Vučić. Dodatnih pojasnil srbski predsednik ni podal. Zadeve naj bi se razjasnile v prihodnjih desetih dneh, je še povedal.

Makedonska tiskovna agencija Makfax in tudi ruski spletni portal Sputnik sta pred tem poročala, da naj bi bil razlog za odpoklic različno stališče glede Kosova. Beograd naj bi pridobil informacije, da bo Makedonija na oktobrski generalni skupščini Unesca predlagala sprejem Kosova med članice organizacije.

Vučić medtem trdi, da bodo nekaj članov srbskega diplomatskega osebja zamenjali, da bi "ohranili prijateljske odnose z Makedonijo". Zagotovil je, da se bo Srbija še naprej zavzemala za prijateljske odnose s sosednjo državo.

Makedonija naj bi upoštevala stališče EU-ja
Makedonska vlada je ob tem sporočila, da bo Makedonija pri glasovanju o članstvu upoštevala stališče večine držav Evropske unije. Makedonski premier Zoran Zaev je sicer še maja zatrdil, da bo njegova država pri glasovanju zavzela nevtralno stališče, poudarja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je poudaril, da je današnja izjava makedonske vlade "v popolnem nasprotju z dozdajšnjimi izjavami makedonskega premierja Zaeva, da se bo Makedonija vzdržala".

Dačić snuje sankcije
Če bo Makedonija dejansko glasovala za sprejem Kosova v Unesco, bo Dačić predsedniku Vučiću predlagal spremembo srbskega stališča do imena Makedonije. Tudi Srbija bo pri tem upoštevala stališče EU-ja, je poudaril.

Vučić je na vprašanje, ali je kriza v odnosih z Makedonijo povezana s članstvom Kosova v Unescu, odgovoril, da bodo morali biti ti odnosi zasnovani na medsebojnem spoštovanju. "Čakali bomo odločitev, ali bodo Albanci skušali doseči včlanitev Kosova v Unesco. Nato bomo čakali na odziv Skopja in Podgorice ter številnih drugih. Naša naloga je zaščititi interese Srbije, pri tem pa ne smejo biti oškodovani interesi drugih držav," je povedal.

Nekdanja srbska avtonomna pokrajina Kosovo je svojo neodvisnost razglasila leta 2008, vendar ga Srbija, Rusija in Kitajska še vedno ne priznavajo, zato ne more dobiti polnopravnega članstva v Združenih narodih.