200 žensk, sorodnic žrtev iz Srebrenice, se je zbralo pred prostori nizozemskega premierja. Foto: Reuters
200 žensk, sorodnic žrtev iz Srebrenice, se je zbralo pred prostori nizozemskega premierja. Foto: Reuters
Munera Subašić in odvetniki
Munera Subašić je z odvetniki, ki zastopajo svojce žrtev, predala obtožnico nizozemskemu premierju. Foto: Reuters

Odvetniki sorodnikov žrtev so pojasnili, da so se Srebreničani odločili tožiti Nizozemsko, ker svojim silam, ki so branili Srebrenico pod mandatom Združenih narodov, niso zagotovili zadostne podpore in tako omogočili poboj več kot 8.000 moških in dečkov.

Približno 200 žensk je vkorakalo v pisarno nizozemskega premierja Jana Petra Balkenendeja v Haagu in mu izročilo obtožnico. Pred tem so ženske z napisi imen padlih v Srebrenici eno uro v tišini hodile v krogu pred premierjevo pisarno. "12 let že čakam na to, kar bo le še ena nepravica, če bomo na obsodbo čakali predolgo," je povedala Munera Subašić, predsedujoča združenja Mater Srebrenice.

Gre za vprašanje zadoščenja
"Cilj tožbe ni finančno povračilo, ampak gre za stvar zadoščenja," je pojasnil nizozemski odvetnik Marco Gerritsen, ki zastopa 6.000 sorodnikov padlih v Srebrenici. "Na žalost Združeni narodi in nizozemska vlada niso pripravljeni prevzeti odgovornosti, o tem ne želijo niti govoriti," je še dodal Gerritsen. Uspeh tožbe je negotov, odgovornost nizozemske vlade in vojakov ter Združenih narodov pa ostaja predmet ostre debate.

Modre čelade niso zaščitile civilistov
Med letoma 1992 in 1995 je bila Srebrenica razglašena za varno območje, ki je bilo pod nadzorom nizozemskih sil pod okriljem Združenih narodov, in kamor se je zateklo skoraj 30.000 muslimanov iz BiH-a. Ko je območje napadla srbska vojska, nizozemska vlada svojim vojakom ni dajala zadostnih sredstev, zato so preslabo opremljeni in šibki nizozemski vojaki Srebrenico julija 1995 zapustili, zavzeli so jo Srbi in izvedli pokol muslimanskega prebivalstva.

Svojci žrtev iz Srebrenice Nizozemsko in ZN tako tožijo predvsem zato, ker niso odobrili letalskih napadov na srbske sile kljub temu, da so to večkrat zahtevali častniki modrih čelad na terenu.