Pripadniki Škorpijonov so hladnokrvno ustrelili šest mladeničev v hrbet. Foto: RTV SLO
Pripadniki Škorpijonov so hladnokrvno ustrelili šest mladeničev v hrbet. Foto: RTV SLO
Ob obletnici Srebrenice
Tudi po 12 letih je spomin na Srebrenico še zelo boleč. Foto: EPA
Slobodan Medić z Miloradom Ulemkom - Legijo
Prizor iz vojnih dni: Slobodan Medić z Miloradom Ulemkom - Legijo, osumljenim atentata na nekdanjega srbskega premiera Zorana Djindjića.
Sodba za Škorpijone

Nekdanji poveljnikov razvpitih Škorpijonov Slobodan Medić in soobtoženi brat Branislav sta bila obsojena na 20-letno zaporno kazen.

Grozodejstva bratov Medić
Med peterico je bil tudi tretji brat Medić, Aleksandar, ki je dobil pet let zapora, Pera Petrašević pa je kot edini izmed obtožencev, ki je zločin priznal, bil obsojen na 13 let.
Petega obtoženca, Aleksandra Vukova, so oprostili.

"Slobodan Medić je ukazal trem obtoženim in še dvema, naj usmrtijo ujetnike, trupla pa prenesejo na tak kraj, da bo videti, kot da so bili ubiti v spopadu,"

je dejala sodnica Gordana Bozilović Petrović. A sorodniki žrtev z razsodbo niso zadovoljni. "To je krivica," je dejala mati usmrčenega 16-letnika. "Ne poznam takšnega kraja na svetu, kjer bi ubijal in za to ne bi bil kaznovan." Podobnih misli je Nataša Kandić, ki je posnetek obelodanila javnosti: "Glede na resnost zločina razsodba ni potešila pravice."

Šlo je za prvi sodni proces v Srbiji za poboj 8.000 muslimanov v Srebrenici julija 1995 in največje sojenje za srbske vojne zločine v Srbiji sami. Tamkajšnje sodišče za vojne zločine so ustanovili leta 2003, da bi od haaškega sodišča prevzelo nekaj manjših primerov.

Ključen dokaz je grozljiv posnetek
Tožilstvo je trdilo, da je bilo osumljenih pet članov paravojaške enote, imenovane Škorpijoni, ki naj bi jo ustanovila Naftna industrija Republike srbske. Škorpijoni naj bi v konkretnem primeru nedvoumno zagrešili vojni zločin, saj so bili tudi kot paravojaška enota zavezani k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.

Obremenilni video z dne 17. julija 1995 prikazuje pripadnike omenjene enote, kako zasmehujejo skupino šestih mladih muslimanov glede njihove deviškosti, preden štiri izmed njih ustrelijo v hrbet, dvema pa naložijo, naj izkopleta grobove. Ko preplašena mladeniča to storita, vojaki z rdečimi baretkami ustrelijo v hrbet tudi njiju.

Dogodek se je zgodil pri Trnovu na jugovzhodu BiH v istem tednu, ko so čete bosanskih Srbov ubile 8.000 muslimanskih mož pri Srebrenici. Tudi vseh šest usmrčenih je bilo Srebreničanov. A sodišče je razsodilo, da ni nobenega dokaza, ki bi te poboje neposredno povezal s srebreniškim masakrom.

Srhljivi posnetek so zavrteli tudi na mednarodnem sodišču za vojne zločine v Haagu junija leta 2005 na sojenju pokojnega jugoslovanskega voditelja Slobodana Miloševića.

K. S.

Sodba za Škorpijone