Pripadnik vojaške skupine antibalaka. Foto: Reuters
Pripadnik vojaške skupine antibalaka. Foto: Reuters
V begunskem taborišču. Foto: Reuters

Etnično čiščenje nad muslimani poteka od januarja dalje na zahodnem delu Srednjeafriške republike, ki je najbolj naseljeni del države, v poročilu opozarja AI.
Dodaja, da imajo dokumentiranih najmanj 200 pobojev muslimanskih civilistov, ki so jih zakrivile vojaške skupine krščanskih skrajnežev, znane kot antibalaka. Te so ustavili ob marčevskem državnem udaru leta 2013, ki ga je izvedla muslimanska uporniška skupina Seleka.

"Pripadniki celotnih muslimanskih skupnosti so bili prisiljeni zbežati, na tisoče tistih, ki jim to ni uspelo, pa so pripadniki antibalake ubili," še opozarja AI. Organizacija je pripadnike mednarodnih mirovnih enot pozvala, naj "hitro ukrepajo in preprečijo nadzora antibalake nad cestno mrežo v državi ter namestijo zadostno število enot v mestih, kjer so muslimani ogroženi".

AI še svari pred pomanjkanjem hrane, saj je (ali pa je bila) večina trgovin v lasti muslimanov.

V vrtincu nasilja
Obubožana država je marca lani po državnem udaru padla v kaos in vrtinec nasilja, zaradi katerega je iz države, ki ima 4,6 milijona prebivalcev, zbežalo milijon ljudi.

V državi je trenutno 5.300 pripadnikov Afriške unije, ki v tej nekdanji francoski koloniji delujejo v skladu z mandatom Združenih narodov. Do marca naj bi se njihovo število povečalo na 6.000. Francija je v državo poslala 1.600 svojih vojakov, EU pa je obljubil, da bo od marca dalje poslal 500 vojakov. ZDA so obljubile logistično podporo.

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je pretekli teden dejal, da je navzočnost francoskih vojakov prinesla določeno stabilnost v prestolnico Bangui, za preostale dele države pa to še ne velja.