Clintonova je v času, ko je vodila State Department, namesto uradne uporabljala zasebno elektronsko pošto. Foto: Reuters
Clintonova je v času, ko je vodila State Department, namesto uradne uporabljala zasebno elektronsko pošto. Foto: Reuters

do zdaj največji sklop elektronske pošte demokratske predsedniške pretendentke Hillary Clinton, ki se je zaradi uporabe zasebne pošte znašla pod valom kritik.

Zunanje ministrstvo je tokrat objavilo 7.000 strani oz. 4.368 elektronskih sporočil, kar je četrti objavljeni sklop sporočil Clintonove in največji do zdaj. Sporočila so bila poslana in prejeta med letoma 2009 in 2010. Med tokratnimi sporočili je tudi približno 150 takih, ki so bila označena kot zaupna, zato so najbolj občutljive podatke, ki se pojavljajo v teh sporočilih, zakrili.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner je povedal, da so do zdaj objavili približno 25 odstotkov vseh elektronskih sporočil, ki jih je Clintonova poslala s svojega zasebnega naslova, ko je bila ministrica za zunanje zadeve. Vse druge še pregledujejo in upajo, da jih bodo objavili do konca januarja prihodnje leto.

Večina sporočil vsebuje popolnoma običajne delovne zadeve, med njimi telefonske pogovore in dnevne razporede. Kot je poročal AP, je iz sporočil mogoče razbrati, da so se Clintonova in njeni sodelavci zavedali tega, da je treba zaupne podatke zaščititi.

Republikanci Clintonovo obtožujejo malomarnosti
Potem ko je v javnost prišel podatek, da je Clintonova kot zunanja ministrica uporabljala zasebno elektronsko pošto, se je nanjo vsul val kritik. Republikanci so Clintonovo obtožili, da je, ko je bila zunanja ministrica, malomarno ravnala z zaupnimi informacijami in da je delala v nasprotju z vladno politiko, saj je želela svojo korespondenco zaščititi pred javnostjo. S tožbo so dosegli, da mora State Department objaviti vso pošto Clintonove iz časa njenega vodenja zunanjega ministrstva.

Nič od tega, kar je bilo objavljeno do zdaj, ni sporno. Clintonova je sicer več tisoč elektronskih sporočil izbrisala, ker je presodila, da gre za zasebno korespondenco, ki nima nič opraviti z njenim delom državne sekretarke. So pa zadnje raziskave javnega mnenja pokazale, da je afera z elektronsko pošto vplivala na njeno priljubljenost, a kljub temu še vedno ostaja favoritka za demokratsko nominacijo za ameriško predsednico.