ERT znova oddaja, a z okrnjenim programom. Foto: EPA
ERT znova oddaja, a z okrnjenim programom. Foto: EPA
Grški novinarji znova protestirajo

ERT je v četrtek znova začel oddajati svoj program, potem ko je premier Antonis Samaras junija v okviru varčevalnih ukrepov po hitrem postopku ukinil javno televizijo, saj je po njegovem mnenju primer slabega gospodarjenja.

S tem ukrepom naj bi privarčevali 300 milijonov evrov in število zaposlenih v javnem sektorju zmanjšali za 2.700 ljudi. Krčenje javnega sektorja je namreč eden od pogojev mednarodnih posojilodajalcev v zameno za obsežno finančno pomoč, s katero se je Grčija izognila bankrotu.

Javna televizija zdaj oddaja le izredni program, ki je sestavljen iz filmov, dokumentarnih oddaj in glasbenih prispevkov.

A ker oddaja iz zasebnega studia, so se grški novinarji odločili za stavko, saj so prepričani, da bi morala oddajati iz svojih studiev, ki so zaprti od 11. junija. Po načrtih vlade naj bi televizija redni program začela oddajati jeseni in bo imela precej manj zaposlenih.

Zaradi zaprtja ERT-ja se je na vlado v Atenah vsul plaz kritik, tudi iz tujine, kar je celo vodilo v preoblikovanje vlade. Odpuščeni uslužbenci nekdanje televizije so ob pomoči Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) v določeni meri ohranili predvajanje svojega programa.

Grški novinarji znova protestirajo