Izhod stranke bo le še prilil olje na ogenj politične nestabilnosti v državi, ki se spopada s finančno in gospodarsko krizo. Foto: MMC RTV SLO
Izhod stranke bo le še prilil olje na ogenj politične nestabilnosti v državi, ki se spopada s finančno in gospodarsko krizo. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi ERT-ja nesoglasja v grški koaliciji

Stranka ima v koaliciji premierja Atonisa Samarasa najmanjše število poslancev, zato njen obstoj ni ogrožen.
Vlada ne spoštuje odločitve sodišča
Tako socialisti kot sredinska Demokratična leva stranka s Fotisom Kuvelisom na čelu so bili besni zaradi vladne odločitve, ki je brez predhodnega posvetovanja s koalicijskimi partnerji in v duhu varčevanja ukinila ERT.

Kljub temu pa usoda ERT-ja ostaja nejasna, saj vlada ne spoštuje odločitve sodišča in vztraja, da je ERT mrtva entiteta.
Na vidiku nove predčasne volitve?
Izhod stranke bo le še prilil olje na ogenj politični nestabilnosti v državi, ki se spopada finančno in gospodarsko krizo. A Samaras ostaja samozavesten. Pred dnevi je dejal, da je njegova koalicija trdna in bo vzdržala še prihodnja tri leta.

Temu pa nasprotuje politični analitik John Loulis, ki meni, da grška vlada v obstoječi obliki ne bo obstala dolgo: "V državi bo nova kriza, saj vlada ne bo mogla izvesti reform ... Znova bomo prišli na točko, ko bodo v državi predčasne volitve, katerih izid je znan."

Koalicijski stranki, Samarosova Nova demokracija in socialistični Pasok, imata v 300-članskem grškem parlamentu s 153 poslanci še vedno zahtevano večino. To pomeni, da bosta stranki lahko vodili državo tudi brez Demokratične levice, ki ima v parlamentu 14 poslancev. Jima bo pa zagotovo težje sprejeti nekatere izjemno nepopularne varčevalne zakone, ki jih od Grčije zahteva trojka.

Najnovejša kriza v Grčiji se je začela pred desetimi dnevi, ko je vlada nenadoma sklenila ukiniti javno televizijo in odpustiti njenih 2.600 zaposlenih. To je sprožilo ostre kritike dela koalicije, sindikatov in novinarjev.

Zaradi ERT-ja nesoglasja v grški koaliciji