Ob novici o Jobsovi smrti so žalovali številni Applovi navdušenci po vsem svetu. Foto: EPA
Ob novici o Jobsovi smrti so žalovali številni Applovi navdušenci po vsem svetu. Foto: EPA

V potrdilu o smrti, ki so ga izdali v zdravstveni ustanovi v okrožju Santa Clara v Kaliforniji in ki ga je pridobila agencija AP, so zapisali, da je imel Jobs zadnjih pet let tumor trebušne slinavke, ki se je razširil še na druge organe. Leta 2004 je Jobs javnosti sporočil, da je zbolel za rakom trebušne slinavke, pred petimi leti pa so mu presadili ledvico.

Januarja letos je vzel bolniški dopust, avgusta pa je dokončno odstopil z mesta izvršnega direktorja Appla in to mesto prepustil Timu Cooku. V sredo je umrl na svojem domu v Palo Altu, ob njem pa je bila njegova družina. Pokopali so ga v petek v ozkem družinskem krogu, za ustanoviteljem enega najuspešnejših podjetij pa je žaloval ves svet.

Jobs iz garaže do najuspešnejšega podjetja
Jobs se je rodil 24. februarja 1955 v San Franciscu, podjetje Apple pa ustanovil leta 1976 v garaži v Silicijevi dolini. Po desetih letih ga je moral zapustiti zaradi sporov, leta 1997 pa se je vrnil in ostal na čelu podjetja vse do avgusta letos, ko je sicer odstopil z mesta glavnega izvršnega direktorja, a obdržal položaj predsednika podjetja. Jobs si je skozi leta zgradil ugled neposrednega in zahtevnega vodje, ki je nišne tehnologije predstavil in priljubil ljudstvu.

Steve Jobs je leta 1998 predstavil računalnik iMac, leta 2001 svetu predstavil napravo iPod, ki omogoča hranjenje velike količine glasbe. Leta 2007 je podjetje razvilo iPhone, leta 2010 pa so predstavili prvi tablični računalnik iPad. Pod Jobsovim vodstvom je podjetje Apple postalo najvišje ovrednoteno tehnološko podjetje na svetu s tržno vrednostjo 351 milijard dolarjev.

Naročila za iPhone 4s porušila vse rekorde
Samo dan pred Jobsovo smrtjo je Jobsov naslednik Tim Cook predstavil Applov najnovejši izdelek, iPhone 4S, ki ga bodo začeli prodajati ta petek. Kot piše BBC, so iz Appla v ponedeljek sporočili, da so samo prejšnji petek dobili več kot milijon prednaročil za najnovejši telefon, ter da so porušili rekord iz leta 2010, ko je Apple predstavil iPhone 4. V sredo bodo imeli zaposleni v Applu zasebno spominsko slovesnost.